Slovenski Mozart

Slovenski Mozart - Igor Grdina | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Igor Grdina
DIMENZIJA
11,28 MB
IME DATOTEKE
Slovenski Mozart.pdf
ISBN
3445956948636

OPIS

V novi graški operni hiši, ki je spadala med največje v habsburški monarhiji, je bil leta 1902 na prireditvah elitnega aristokratskega kroga dvakrat izveden prvi slovenski balet Možiček. Njegov avtor in študent medicine Josip Ipavec je dirigiral orkestru. Noben slovenski umetniški ustvarjalec med svojimi srednjeevropskimi sodobniki verjetno ni doživel tolikšnega triumfa. Uspehi slovenskih arhitektov, slikarjev in pisateljev so prišli šele pozneje. Knjiga o avtorju prvega slovenskega baleta, katerega nastanek v javnosti velja za prelomen umetniški dogodek, s kulturnozgodovinskega vidika tematizira tragično zgodbo Josipa Ipavca. Predstavi njegove korenine, leta mladostnega popotovanja, ko se je uveljavil kot skladatelj samospevov, življenjski vrhunec na Dunaju ter duševni razkroj v somraku vsemogočne Evrope med prvo svetovno vojno. Posebna pozornost je namenjena »komični operi v starem številčnem slogu« Princesa Vrtoglavka, ki je bila kot skladateljev ustvarjalni testament krstno uprizorjena šele leta 1997. Knjiga je izšla ob 100. obletnici ustvarjalčeve smrti. 

Igorja Grdine. Knjiga je izšla v založbi Beletrina, v sozaložništvu občine in knjižnice Šentjur. Knjigo ste naslovili Slovenski Mozart, kot so ga označili Nemci.

Kompilacijo, na kateri je njegova skladba, so prodali v 200.000 izvodih! 'Vrti' ga tudi slavni Tiësto. Predstavitev knjige o Josipu Ipavcu - Slovenski Mozart Slovenski Mozart Knjiga o Josipu Ipavcu Beletrina, 2021. Zdravnik in skladatelj Josip Ipavec (1873-1921) izhaja iz eminentne družine Ipavec, ki je kulturno in politično zaznamovala Šentjur.

POVEZANE KNJIGE