Dedek in top

Dedek in top - Ota Filip | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ota Filip
DIMENZIJA
12,17 MB
IME DATOTEKE
Dedek in top.pdf
ISBN
5836857704063

OPIS

O nesmiselnosti vojne na češko humoren način Ota Filip je roman Ded in top najprej napisal v nemščini pod naslovom Der Großvater und die Kanone, po več kot tridesetih letih (2009) pa se je odločil, da ga bo na novo napisal v češčini, razširil ga je namreč s češkimi pripetljaji in še dodatnimi motivi dedovega neposrečenega vojskovanja v Dolomitih. Roman, navdihnjen po resnični zgodbi, je postavljen v čas prve svetovne vojne. Glavni junak se kot konstruktor velikanskega topa s svojo četo odpravi na fronto v Dolomite, kjer naj bi odločilno sodeloval v spopadih na avstrijsko-italijanski fronti. Tam doživlja absurdne zgodbe: poveljstvo velikanski top nenehno prestavlja, pri tem pa iz njega tako rekoč sploh niso izstrelili nobene krogle. Roman je napisan v češkem prisrčno duhovitem slogu in na svež način ponuja vpogled v to, kako mali človek doživlja prvo svetovno vojno. Ota Filip (1930–2018) je bil češki pisatelj, novinar in radijski urednik. Leta 1970 je bil zaradi spodkopavanja republike obsojen na 18 mesecev zapora, zatem je emigriral v Nemčijo, kjer se je zaposlil kot publicist ter urednik. Po izgnanstvu se nikoli ni vrnil nazaj na Češko, uvrstil pa se je med najpomembnejše češke pisatelje, živeče v pregnanstvu. Dobil je vrsto literarnih nagrad, leta 2012 pa mu je češki predsednik podelil medaljo za zasluge na področju umetnosti. Ota Filip je še eden redkih preostalih pomembnih čeških pisateljev 20. stoletja, ki še ni bil preveden v slovenščino.

plodovi na Škofjeloškem ustvarjajo pisane podeželske hribe, doline in gozdove, s svojo aromo in polnim okusom po postopku … Kje tista je pomlad, ko šla sva mimo trat,prek pisanih preprog v tihi brezov log?Cvrčal je skriti gaj in cvetel smrekov mlaj,tonila pesem v les, pel slavček Smešne majice, tiskanje na majice, t shirt majice, nora darila, ideje za darila, prodaja majic, potiskane majice, reklamne majice, majice z napisom, majice slovenija, hude majice, unikatna darila - vse to lahko najdete v naši spletni trgovini top majice Vsi otroci uživajo v družbi babice in dedka, saj pri njima dobijo neizmerno količino ljubezni, objemov, poljubov, zabavnih in nepozabnih trenutkov ter modrih nasvetov. Strokovnjaki so ugotovili, da imajo otroci, ki se pogosto družijo z njima, več samozavesti, so bolj komunikativni in lažje prenašajo poraz. Sicer sprva temu ni verjel in je mislil, da se samo šalita, nato pa je le dojel, da bo res postal dedek in da bo treba veselo novico dobro zaliti.

A tako kot vsaka stvar ima tudi varstvo pri babici in dedku svoje prednosti in pomanjkljivosti. Kaj vse je treba razmisliti, ko otroka predamo v roke svojim staršem ali staršem moža, si preberite v spodnjih vrsticah. Navihanke Hvala, dedek in babica lyrics: Pred pragom sem dolgo stala in šopek v rokah držala.

POVEZANE KNJIGE