Zgodovinski pregled islamske civilizacije

Zgodovinski pregled islamske civilizacije - Dragan Potočnik | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dragan Potočnik
DIMENZIJA
3,82 MB
IME DATOTEKE
Zgodovinski pregled islamske civilizacije.pdf
ISBN
1741016518072

OPIS

V prvem delu težko pričakovane tetralogije dr. Potočnik razlaga o nastanku in velikem obdobju ekspanzije islama, o razcvetu islamske civilizacije, kasnejši kolonizaciji in nastanku držav na obravnavanem območju. Dr. Dragan Potočnik je z Orientom in islamom tesno povezan že vrsto let. Raznolike predstave in podobe orientalskih dežel je spoznaval na številnih poteh, ki jih spretno preoblikuje v zgodbe, v katere je ujet izgubljeni čas tega dela sveta. Predava zgodovino kot izredni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Mariboru, vendar osebne izkušnje in znanost zmeraj raje nabira v živo. Vsebino pričujoče knjige sestavlja razlaga o nastanku in velikem obdobju ekspanzije islama, o razcvetu islamske civilizacije, kasnejši kolonizaciji in nastanku držav na obravnavanem območju. Obenem Potočnik v ospredje postavlja izjemne prispevke islama v zakladnico svetovne umetnosti in znanosti ter pojasnjuje izročilo islamske civilizacije na področju filozofije, literature, naravoslovja in medicine. Z bogatim jezikom razpravlja o perzijski civilizaciji, ki jo obravnava izrazito celostno in sistematično, istočasno pa njegovo pisanje preveva romantičen duh perzijske lirike. Obsežna snov v znanstveni monografiji Predstave in podobe o islamu in Orientu bo predstavljena v štirih knjigah:• Zgodovinski pregled islamske civilizacije• Kultura in umetnost islamskega sveta• Islam in zahodni svet• Odgovori na izzive islama Namen tetralogije je predvsem prispevati k boljšemu poznavanju Islama, s katerim je še vedno (ali celo vse bolj) povezana velika mera strahu in nezaupanja, ki temelji v neznanju. V prvi od štirih knjig o Orientu je tlakovana pot do razumevanja mogočne vzhodne civilizacije, do skrivnosti teh starih kultur in dežel. Potočnik razkriva znanost in umetnost, zgrajeni na humanističnih idealih in strpnosti. »Popotne izkušnje so me naučile, kako zelo so pomembni razumevanje, spoštovanje in sprejemanje medsebojnih razlik za mirno sobivanje. Le tako se je mogoče upreti predsodkom, netoleranci, nesprejemanju.«

Zgodbe z afriških in azijskih dvorišč, 2011 Pesem za Sinin džan, 2017 Monografije. Kulturno dogajanje v Mariboru v letih 1918-1941, 2003 Azija med preteklostjo in sedanjostjo, 2006 Zgodovinske okoliščine delovanja generala Rudolfa Maistra na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju, 2008 Zgodovina, […] Dolg opis.

knjiga) V prvem delu tetralogije razlagam o nastanku in velikem obdobju širjenja islama, o razcvetu islamske civilizacije, kasnejši kolonizaciji in nastanku držav na obravnavanem območju. Obsežna snov v znanstveni monografiji Predstave in podobe o islamu in Orientu bo predstavljena v štirih knjigah Po traku se pomikajte s standardnimi tipkami za krmarjenje brskalnika.

POVEZANE KNJIGE