Daljna ženska

Daljna ženska - Alma M. Karlin | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Alma M. Karlin
DIMENZIJA
12,14 MB
IME DATOTEKE
Daljna ženska.pdf
ISBN
2239355032120

OPIS

Daljna ženska je avtobiografska zgodba Alme M. Karlin o njenem znanstvu in odnosu s protinacističnim ubežnikom Hansom Joachimom Bonsackom (s psevdonimom Frank von Halen), ki se je v strahu pred maščevanjem režima zatekel v Celje, kjer ga je pod svoje okrilje vzela Alma. Njune poti se prepletejo na življenjsko usoden način, ki ga avtorica rešuje z vsem, kar jo je zaznamovalo: umetnostjo in upornostjo, magijo in molitvijo, sočutjem in jezo. Napeto pričevanje in najverjetneje Almina najbolj iskrena literarna izpoved, ki nam popotnico sveta nariše v novi luči. Čas neposredno pred drugo svetovno vojno je bil nemiren, poln tesnobe in trhlih medčloveških vezi, ki so se lahko v trenutku pretrgale. V turbulentnem obdobju z Almo Karlin naveže stik protinacistični pisatelj, ki v strahu za svoje življenje kmalu pripotuje v Celje in pri Almi poišče zavetje. Čeprav je sprva omikan in uglajen gost, začne gostoljubje kmalu izkoriščati, kar Almo in njeno prijateljico Theo Schreiber Gamelin najprej pahne v finančno zagato, kasneje pa še v globoko duševno in duhovno stisko. Laži, prerasle v spletke in celo politične prevare, dajejo vedeti, da bo zgodba prav vse vpletene življenjsko zaznamovala in preoblikovala. iz avtoričine zapuščine v Rokopisnem oddelku Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani izbrala, prevedla in z opombami dopolnila Jerneja Jezernik. 

Karlin o njenem znanstvu in odnosu s protinacističnim ubežnikom Hansom Joachimom Bonsackom (s psevdonimom Frank von Halen), ki se je v strahu pred maščevanjem režima zatekel v Celje, kjer ga je pod svoje okrilje vzela Alma. Njune poti se prepletejo na življenjsko usoden način, ki ga avtorica rešuje z vsem, kar jo je zaznamovalo ... Knjigo Daljna ženska je dopolnila z natančnimi in informativno bogatimi opombami ter nam omogočila, da smo se seznanili s pisateljičino osebno izkušnjo, v kateri si je iskreno prizadevala pomagati človeku v stiski.

Ob neki svoji slikarski razstavi v Argentini je namreč k pisanju obrazstavnega besedila namesto kuratorja povabila pisatelja in to jo je spodbudilo k pripravi knjige; bolivijska različica je izšla že pred časom, zdaj pa ... Ženska pisava je bila takrat drugačna, bolj zadržana, in od deklet, rojenih v petdesetih letih, se je, ko so se poročile, pričakovalo, da bodo v svojih belih hišah v ameriških predmestjih, polnih novih gospodinjskih aparatov, vse nedolžne, ves čas srečne ter prijazne kot kakšna Doris Day. Izšla nova knjiga Alme Karlin: Daljna ženska (foto, video) V lapidariju na Savinjskem nabrežju pri Osrednji knjižnici Celje, so predstavili novo knjigo Alme Karlin Daljna ženska. Ta je izšla. Oko za oko, življenje za življenje...

POVEZANE KNJIGE