Bolezen

Bolezen - Havi Carel | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Havi Carel
DIMENZIJA
11,57 MB
IME DATOTEKE
Bolezen.pdf
ISBN
7719034530101

OPIS

Kaj je bolezen? Je to fiziološka disfunkcionalnost, družbena oznaka ali način doživljanja sveta? Kako se človeku, ko zboli, spremenijo fizični, socialni in emocionalni svet? Je mogoče dobro počutje v okviru bolezni?Havi Carel v knjigi, ki nam da misliti, o teh vprašanjih razmišlja skozi prepletanje svoje osebne zgodbe o bolezni z uvidi in premisleki, ki izvirajo iz njenega filozofskega dela. S svežim pristopom k bolezni sproži nekaj neprijetnih vprašanj o tem, kako mi vsi – naj bomo zdravstveni delavci ali ne – gledamo na bolne ljudi, s čimer nas spodbuja, da postanemo uvidevnejši. Pričujoča knjiga razkriva napetost med univerzalnostjo bolezni in njeno skrajno zasebno, pogosto samotno naravo. Vabi nas, da na vprašanje, ki zadeva vsakega od nas, pogledamo na nov način. Havi Carel je profesorica filozofije na Univerzi v Bristolu. Je avtorica del Life and Death in Freud and Heidegger (2006), Phenomenology of Illness (2016) in sourednica knjige Health, Illness and Disease (2012).

Vzrok bolezni je mutacija gena ATP7B.En okvarjeni alel se nahaja pri enem človeku na 100 ljudi, pri katerem se sicer ne razvije bolezen, vendar je prenašalec. Incidenca bolezni je od 1-4 primerov na 100.000 ljudi. Bolezen je stanje nenormalnega delovanja organizma.

Človek ni dovzeten za bolezen modrikastega jezika. Peyronijeva bolezen je motnja vezivnega tkiva penisa, ki je za prizadete moške psihološko uničujoča in vodi v deformacijo penisa. Pri Peyronijevi bolezni se penis med erekcijo ukrivlja, kar je največkrat boleče in lahko onemogoča spolne odnose. Šesta bolezen in zapleti.

POVEZANE KNJIGE