Vatikanski tajni arhiv

Vatikanski tajni arhiv - Grzegorz Górny | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Grzegorz Górny
DIMENZIJA
10,39 MB
IME DATOTEKE
Vatikanski tajni arhiv.pdf
ISBN
9428502283155

OPIS

Dva tisoč let papeškega arhiva: od svetega Petra do današnjega časa Mednarodno priznani ekipi raziskovalnih novinarjev je uspelo pridobiti dostop do ene najbolj varovanih ustanov na svetu – papeškega arhiva. Že sama omemba Vatikanskega tajnega arhiva vzbuja radovednost pri vseh, ki jih zanima zgodovina. Arhiv je s svojimi edinstvenimi zbirkami dokumentov in zaupnih poročil, ki so jih zbrale najodličnejše diplomatske službe, neizčrpna zakladnica virov o svetovni zgodovini. Zato se arhiv vse bolj odpira svetu – 28. oktobra 2019 je papež Frančišek v motupropriju L'esperienza storica odredil spremembo imena iz »Vatikanski tajni arhiv« v »Vatikanski apostolski arhiv.« Papež je pojasnil, da je ime, ki ga arhiv nosi od 17. stoletja, zavajajoče, saj namiguje, da so v njem shranjeni podatki namenjeni le redkim posvečenim. Latinski izraz secretum je izvirno pomenil, da gre za zasebni (papežev) arhiv in ne tajni.

oktobra 2019 je papež Frančišek v motupropriju L'esperienza storica odredil spremembo imena iz »Vatikanski tajni arhiv ... Puni tekst: hrvatski, pdf (674 KB) str. 1-31: preuzimanja: 413* citiraj: APA 6th Edition KOVAČIĆ, S.

Sami arhiv posljednji je dom nekima od najvažnijih dokumenata europske povijesti, a samo odabrani imaju pristup dokumentima. Dio arhiva nedostupan je čak i papi, piše portal All Day. Vatikan otvara tajni arhiv.

POVEZANE KNJIGE