Tihožitja in Besi

Tihožitja in Besi - Erich Prunč | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Erich Prunč
DIMENZIJA
12,28 MB
IME DATOTEKE
Tihožitja in Besi.pdf
ISBN
8850528965281

OPIS

V dveh pesniških zbirkah, Tihožitjih iz zgodnjih let (1965) in kasnejših Besih (doslej neobjavljenih), je zajeta celotna poetična bera Ericha Prunča. Bese je avtor vse do zadnjega hranil v namiznem predalu, javnosti so dostopni šele s to knjigo. Objavo je prijazno dovolil pesnikov sin Roman Luka Prunč kot nosilec avtorskih pravic. "Obe zbirki kažeta eno in isto, nezamenljivo, pesniško osebnost. Še več: skoraj neverjetno se izpovedno dopolnjujeta. Navzven, tako govorita, se svet kaže kot tihožitno prijazna, nenevarna idila, medtem ko ga navznoter razkrajajo nevidni in sovražni besi. - Ob tem se hote ali nehote spomnimo prešernovske – sicer do obrabljenosti znane, pa zato nič manj veljavne – podobe pesnika, ki da mora hkrati nositi v svojih prsih 'pekèl in nebo' oziroma, po Prunču: do idiličnosti prijazna tihožitja skupaj s črnimi besi." (Matjaž Kmecl v spremni besedi) "Prunč je bil neutruden znanstvenik, pesnik, vnet diskutant ob številnih priložnostih, inovativen gledališčnik, spreten soorganizator Koroških kulturnih dni, društvenik in ploden publicist." (Reginald Vospernik, urednik knjige)ŽEJA Udarjam na suhi bron sonca. Snudim sledove izžganih vek na slanem čelu zemlje. Tipljem po lepljivi rani pijanih muh.S slepim nožem trgam raskavo dlan njive, z usahlimi studenci močim nebu mrtvi, topi dlesni. Butam ob nemi bron sonca.

COLIB.SI - podatki o slovenskih knjižnicah CONOR.SI - normativna datoteka osebnih in korporativnih imen ... Slovenska matica je na svoji zadnji tiskovni konferenci predstavila dvojno pesniško zbirko člana Slovenske matice dr. Ericha Prunča, ki formalno vključuje prvo zbirko Tihožitja iz leta 1965 in rokopisno zbirko Besi iz pesnikove zapuščine.

Nastajale so več desetletij kot pesniški dnevnik, ki so ga narekovali upanje, ljubezen, resignacija in obup. Erich Prunč: Tihožitja in Besi Celovec : Mohorjeva družba, Ljubljana : Slovenska matica, 2019 Tihožitja in Besi. Erich Prunč Založba: Mohorjeva založba Celovec Število strani: 160 Leto izdaje: 2019 ISBN: 978-3-7086-1064-1 Mere: 13,5 x 20,5 cm Vezava: trda vezava Tihožitja in Besi ter drugih knjižnih novosti Mohorjeve Celovec v sredo, 4.

POVEZANE KNJIGE