Tihožitja in Besi

Tihožitja in Besi - Erich Prunč | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Erich Prunč
DIMENZIJA
7,15 MB
IME DATOTEKE
Tihožitja in Besi.pdf
ISBN
3746332604609

OPIS

V dveh pesniških zbirkah, Tihožitjih iz zgodnjih let (1965) in kasnejših Besih (doslej neobjavljenih), je zajeta celotna poetična bera Ericha Prunča. Bese je avtor vse do zadnjega hranil v namiznem predalu, javnosti so dostopni šele s to knjigo. Objavo je prijazno dovolil pesnikov sin Roman Luka Prunč kot nosilec avtorskih pravic. "Obe zbirki kažeta eno in isto, nezamenljivo, pesniško osebnost. Še več: skoraj neverjetno se izpovedno dopolnjujeta. Navzven, tako govorita, se svet kaže kot tihožitno prijazna, nenevarna idila, medtem ko ga navznoter razkrajajo nevidni in sovražni besi. - Ob tem se hote ali nehote spomnimo prešernovske – sicer do obrabljenosti znane, pa zato nič manj veljavne – podobe pesnika, ki da mora hkrati nositi v svojih prsih 'pekèl in nebo' oziroma, po Prunču: do idiličnosti prijazna tihožitja skupaj s črnimi besi." (Matjaž Kmecl v spremni besedi) "Prunč je bil neutruden znanstvenik, pesnik, vnet diskutant ob številnih priložnostih, inovativen gledališčnik, spreten soorganizator Koroških kulturnih dni, društvenik in ploden publicist." (Reginald Vospernik, urednik knjige)ŽEJA Udarjam na suhi bron sonca. Snudim sledove izžganih vek na slanem čelu zemlje. Tipljem po lepljivi rani pijanih muh.S slepim nožem trgam raskavo dlan njive, z usahlimi studenci močim nebu mrtvi, topi dlesni. Butam ob nemi bron sonca.

Knjižne novosti Mohorjeve Celovec bo predstavil glavni urednik Hanzi Filipič. vljudno vas vabimo na predstavitev knjige z naslovom Tihožitja in besi avtorja Ericha Prunča, ki bo potekala v četrtek, 27. 2.

Oglasni piškotki Da bi vam ponudili vašim željam in iskanjem prilagojene oglasne vsebine zbiramo podatke o vašem vedenju na spletu. Pesniška zbirka Ericha Prunča z naslovom Tihožitja in Besi. Jernej Županič: Behemot Sergej Harlamov: Mnogoboj mitologij Erich Prunč: Tihožitja in Besi Ivo Andrić: Na sončni strani Recenzije so napisali Matej Bogataj, Peter Semolič, Marica Škorjanec in Anja Radaljac. Navzven se svet kaže kot tihožitna idila, medtem ko ga navznoter razkrajajo nevidni in sovražni besi.« Leta 1965 je tedaj mladi koroški Slovenec Erich Prunč izdal v Celovcu pod psevdonimom Niko Darle pesniško zbirko Tihožitja. Knjiga je izšla v 500 izvodih v samozaložbi s pomočjo Janežičevega sklada in je že zdavnaj pošla. Poseben dogodek je bila 30.

POVEZANE KNJIGE