Smeh z gora

Smeh z gora - Dušan Škodič | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dušan Škodič
DIMENZIJA
5,66 MB
IME DATOTEKE
Smeh z gora.pdf
ISBN
5249884433786

OPIS

Gore z distance vzbujajo idilična občutja. Na gorskih ciljih silijo k meditaciji ali k patetičnem jecljanju, vremenske neprilike silijo v stisko. Kako se je potemtakem v tako grob prostor vrinil humor? Iz ljudskega prepričanja, da je nad tisoč metri prostor svobode, torej tudi osvoboditve od življenjske resnobnosti? Iz obešenjaškega, kurentovskega značaja prebivalcev južne strani Alp? Morda pa je humor planinske pripovedi pripisati sorodstvu z žanrom lovskih/ribiških zgodb? Dušan Škodic, pisec zabavnih planinskih prigod Smeh z gora, bralce spomni na čas avtobusnih voženj do izhodišč, srečanj z obmejnimi graničarji ali iskanja družic na planinskih portalih. Dobršen del zbirke pa vseeno obravnava klasične planinske prigode in nezgode v planinskih kočah, ob nežnih srečanjih in prigodah z gorniškimi »poznavalci«. Zgodbe dopolnjujejo odlične ilustracije Milana Plužareva. Z izjemo posamezne pripovedi, kjer vzbuja smeh že situacija sama (npr. o turnem smučarju, ki mu v delikatnem trenutku jezik primrzne na žepni nožek), se v knjigi smejemo značajskim lastnostim protagonistov in podobam, ki jih pripišemo avtorjevi izvirnosti, potem ko smo se zastonj trudili najti tuje zglede. Avtor najde priložnost za humorno distancirano perspektivo tudi tam, kjer na prvi pogled ni dosti zabavnega; táko piščevo sposobnost posebej cenijo zahtevnejši bralci.

Spletna stran uporablja piškotke. Z njimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z izjemo posamezne pripovedi, kjer vzbuja smeh že situacija sama (npr.

Zbiral jih je trideset let in želel je, da bi smešne dogodke delil še z ostalimi. Smeh z gora poudarja Dušan Škodič. Njegove planinske pripovedi vračajo bralca v čas, ko se je bilo treba do iz-hodišča pripeljati z avtobusom ali te je na državni meji zasačil graničar in te odgnal v dolino, govorijo o aktu-alnih izkušnjah z gorskimi kolesarji ali iskanjem družice na planinskem foru- Zbirka planinskih humoresk Smeh z gora izpod Škodičevega mojstrskega peresa bralca vrača v čas vožnje z avtobusom do izhodišča in srečanj z jugoslovanskimi graničarji, govori o aktualnih izkušnjah z gorskimi kolesarji ali iskanjem družice na planinskem forumu, o veseljačenju po planinskih kočah, srečanjih z brhkimi planinkami ... Milan Plužarev/Ilustracija iz knjige Smeh z gora.

POVEZANE KNJIGE