Kulturna geografija

Kulturna geografija - Jernej Zupančič | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jernej Zupančič
DIMENZIJA
8,17 MB
IME DATOTEKE
Kulturna geografija.pdf
ISBN
2401546584740

OPIS

V prenovljeni izdaji iz leta 2013 je učbenik dopolnjen s poglavjem o kulturni pokrajini. Učbenik je namenjen predvsem študentom geografije pri začetnem spoznavanju raznolikosti prebivalstva v svetovni razsežnosti. Obravnava namreč različne oblike družbenih agregatov: njihovo oblikovanje, strukturne značilnosti in učinke na pokrajino. Človeške družbe so aktivni oblikovalci "kulturne" pokrajine, a v določeni meri tudi odraz in rezultat obdajajočega okolja. Poleg tega se človek kot individuum oblikuje v družbenih skupnostih; odvisen je od njih tem bolj, čim večje so njegove zahteve in pričakovanja po posegih v naravo. Učbenik dopolnjujejo izbrani zemljevidi, grafikoni in slike. o avtorju Jernej Zupančič je izredni profesor Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Predava kulturno, socialno geografijo Balkana in Rusije. V ospredju njegovega raziskovalnega zanimanja so predvsem tematike narodnega vprašanja, manjšin, mednarodnih selitev in diaspore ter kriznih območij. Omenjena področja povezuje geopolitika kot ozadje razumevanja sodobnih družbenih procesov. Svojo poklicno kariero je začel leta 1989 kot raziskovalec Inštituta za geografijo, kjer je bil tudi direktor (1998-2001), pozneje pa Inštituta za narodnostna vprašanja. Leta 2002 je bil gostujoči profesor na Univerzi v Celovcu, leta 2016 na Univerzi v Gdansku in leta 2018 na Univerzi v Lodžu. Na Filozofski fakulteti deluje od leta 2002, v letih 2008 in 2010-2012 je bil predstojnik Oddelka za geografijo, v letih 2009-2013 pa predsednik Sveta OHK. Vodil je pet temeljnih, osem ciljnih, dvanajst aplikativnih, en mednarodni in devet bilateralnih projektov. Njegova bibliografija obsega preko 500 enot. Je tudi član uredniških odborov sedmih revij. Kot član strokovnih svetov pri vladnih institucijah je deloval na področju Slovencev po svetu in romskega vprašanja.

Oddelek za geografijo. Dinarski kras: Severni Velebit.

Poglavitni poudarki predmeta so: vedenje o kulturni dediščini, načinu življenja ljudi v preteklosti in sodobnosti ter ustrezna strokovna interpretacija kulturne in naravne dediščine ter njeno učinkovito vključevanje v sodobno turistično ponudbo Slovenije. Geografija 6. r.

POVEZANE KNJIGE