Križanka

Križanka - France Planteu | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
France Planteu
DIMENZIJA
11,27 MB
IME DATOTEKE
Križanka.pdf
ISBN
8127195841016

OPIS

Andrej Palčič je povsem običajen dijak prvega letnika srednje šole. A zgodi se, da ga splet dogodkov pripelje na podstrešje njihove hiše, kjer odkrije staro zaprašeno skrinjo. Kako so povezani brezdomec izpred spomenika, razpadajoči dvorec, njegov povsem nov računalnik in skrinja, Andrej odkriva, kakor se odkrivajo polja pri reševanju križanke, korak za korakom. Pri napetem iskanju mu delata družbo simpatična prvošolka Nina in sošolec Marjan. Ko je Andrej Palčič začel obiskovati klasično gimnazijo, se je pričelo zanj povsem novo življenje. Spoznal je veliko novih ljudi, še posebej všeč pa mu je bila Nina, tako kot on dijakinja prvega letnika, a iz sosednjega razreda, ki mu jo je predstavil sošolec Marjan. Ker je Andreju latinščina povzročala nekaj preglavic, mu je dedek za dodatne učne ure predlagal pomoč upokojenega profesorja Konrada Slančiča, ki pa ga je poleg latinščine in grščine naučil še mnogo zanimivih reči. Andrej je na poti iz šole spoznal brezdomca Antona Horvata in mu ponudil streho nad glavo, ta pa je kar naenkrat čudežno izginil in Andreju so se začele dogajati čudne reči. V podeželski vasici Šentgregor, kjer je obiskoval Nino in Marjana, se je zanj odprl nov svet in spoznal je Marjanovega stoletnega dedka Martina. Njegov oče pa je s svojim gradbenim podjetjem sklenil sodelovanje s poslovnežem Georgom Salamonom, ki se je odločil prenoviti dvorec Rebenstein, dom njegovih prednikov. Usoda vseh teh ljudi se je začela prepletati, ko je Andrej na domačem podstrešju odkril staro skrinjo, v kateri se je skrival prav poseben zaklad. Zanimiva zgodba o ljudeh različnih generacij, ki s sodelovanjem lahko razrešijo marsikatero skrivnost. o avtorju France Planteu, rojen 7. 2. 1937 v Mariboru, je začel svet knjige odstirati že kot otrok v velikem dedkovem čebelnjaku – po dedu se je navzel tudi zanimanja za knjigo in literaturo. V gimnazijskih letih je kot dijak Prve klasične gimnazije v Mariboru objavljal v Mladih potih. Med študijem slavistike in bibliotekarstva v Ljubljani je sodeloval v literarnem društvu Mlada Ljubljana, kjer je spletel prijateljske vezi z Marjanom Tomšičem in Levom Detelo. Po diplomi je poučeval na več osnovnih in srednjih šolah, leta 1971 pa se je zaposlil kot bibliotekar najprej v Mariborski knjižnici, pozneje v Škofijski teološki knjižnici v Mariboru, po osamosvojitvi Slovenije pa kot bibliotekar in profesor slovenščine na Osnovni šoli Videm pri Ptuju. Sodeloval in objavljal je pri reviji Oznanjenje, kjer je od leta 2000 do 2003 v nadaljevanjih objavil mladinsko povest Katedrala na Orehovi gori, leta 2006 je izdal roman Obsojeni na preteklost (Rotis), literarni odmev na dogajanje po osamosvojitvi Slovenije. Pri Celjski Mohorjevi družbi je leta 2015 izšel njegov roman Kukavice.

Poznamo različne vrste križank, razlikujejo se po obliki in po načinu vpisovanja besed. Na tem mestu so zbrani delovni in učni listi ter nekateri drugi didaktični pripomočki za tisk, ki jih lahko uporabljajo učitelji, učenci ali starši v 1. in v začetku 2.

število nedelj v adventu 6. svetnik v adventu, ki ga imajo otroci radi 7.

POVEZANE KNJIGE