Homerske himne

Homerske himne Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
6,12 MB
IME DATOTEKE
Homerske himne.pdf
ISBN
7812462181292

OPIS

Homerske himne so sklop triintridesetih pesnitev religiozne vsebine, posvečenih različnim bogovom Olimpa. Ohranjeni fragmenti obsegajo od treh do več kot petsto vrstic. Sestavljene so v epskem metrumu in jeziku, ki spominjata na Homerjevega, zato so jih tradicionalno imenovali »homerske«, vendar veljajo danes za dela različnih anonimnih avtorjev. Večji del jih je nastal že v 7. in 6. stoletju pr. Kr., kar jih umešča med najstarejše spomenike starogrške književnosti, nekaj jih je helenističnih, himna Aresu pa je najverjetneje nastala šele v rimskem obdobju. Daljše in pomembnejše himne (Demetri, Hermesu, Apolonu in Afroditi) so sestavljene iz invokacije, pohvale boga in narativnega dela, ki upesnjuje epizode iz življenja boga, krajše pa so pogosto zgolj invokacija sama in so kot take morda zapis ustaljenih uvodnih vzorcev, na katere so se opirali rapsodi ob recitacijah epike. Homerske himne so za sodobnega bralca – poleg izjemne literarne vrednosti – dragocen vir znanja o grškem mitološkem izročilu in o njegovi povezavi z nekaterimi kulti in rituali. Napisane so v umetelnem jeziku in mestoma prehajajo tudi na področje komičnega. Prevod Homerskih himen slovenskemu bralcu prvič omogoča dostop do tega temeljnega dela starogrške književnosti v celoti.

2011, 22-23. Alfonz Gspan: O Prešernovi Zdravljici. Homer.

Težko je zato, ker so osnovne strukture kulturnega življenja v... Homerske himne. Kaj so homerske himne (ki so nastale v časovnem obdobju več kot tisoč let), kakšne so v primerjavi s homerskima epoma, koga so verjetno nagovarjale, kakšne dileme so imeli njihovi prevajalci Blaž Božič, Lara Unuk, Blaž Zabel in Polonca Zupančič - to je le nekaj tem, o katerih v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom ... Homerske himne so sklop triintridesetih pesnitev religiozne vsebine, posvečenih različnim bogovom Olimpa.

POVEZANE KNJIGE