Romarski pozdrav

Romarski pozdrav - Milan Škrabec | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milan Škrabec
DIMENZIJA
8,61 MB
IME DATOTEKE
Romarski pozdrav.pdf
ISBN
9090003964895

OPIS

Na 515 razglednicah s spremljajočimi besedili je prikazanih 205 slovenskih božjepotnih krajev s celotnega slovenskega etničnega ozemlja. Zbirka odseva bogastvo verskega izročila prednikov, ki so tudi s pomočjo romanj kljub križem življenja smelo zrli v prihodnost. Človeško življenje je romanje, človek pa popotnik na nemirni zemlji. Romanje pomeni poglabljanje in učvrstitev zveze med ljudmi in z Bogom. Ljudje so od nekdaj romali v svete kraje, ki so bili zanje kraji očiščevanja in vzpostavljanja pristnejših odnosov med ljudmi in z Bogom. Tudi v težkih časih vojn in prevrata so ljudje romali, saj so iskali tolažbo, mir in upanje pri svojih zavetnikih. Milostni mir, ki so ga prejeli v svetišču, so želeli posredovati tudi svojcem, to pa so storili z razglednicami romarskih krajev, ki so jih pisali rojakom. Razglednice romarskih središč so zrcalo naše preteklosti, sestavni del človeškega izročila in smerokaz za prihodnost. Večina razglednic, zbranih v knjigi Milana Škrabca, je iz obdobja pred prvo svetovno vojno. Avtor jemlje razglednico v prvi vrsti kot zgodovinski vir, ki s poštnim žigom, znamko, raznimi koleki, krajevnim imenom, morebitnimi podatki o naročniku (založniku), izdajatelju in fotografu ter s slikovnim in pisnim sporočilom nudi dragocene informacije o preteklosti slovenskih božjepotnih krajev. Nekatere romarske cerkve so bile v poznejšem času močno spremenjene ali pa celo uničene. Zbirka Milana Škrabca odseva bogastvo verskega izročila prednikov, ki so tudi s pomočjo romanj kljub križem življenja z dvignjeno glavo in smelim pogledom zrli v prihodnost. O avtorju Milan Škrabec (1957) je leta 1980 končal študij zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je kot učitelj zgodovine na Srednji strojni in kemijski šoli Šolskega centra Ljubljana. Velik del prostega časa posveča slovenski deltiologiji, ki jo je vzljubil kmalu po končanem študiju. Sodeloval je pri več razstavah in kot pisec člankov. Je avtor ali soavtor naslednjih publikacij, katerih rdeča nit so stare razglednice:Dežela ob Cerkniškem jezeru (1990), Vrhnika, prečuden kraj (1990), Narod naš dokaze hrani (2005), Boj za meje po 1. svetovni vojni (2007), Slovenstvo na razglednicah (2009), Slovenski pozdrav s Koroške (2014).

Stare razglednice so dragocene ilustracije preteklosti. S poštnim žigom, znamko, krajevnim imenom, podatki o naročniku in natisnjenimi ter ročno napisanimi sporočili nam pripovedujejo že skoraj pozabljene zgodbe iz naše zgodovine. Kozjanski park je torej poskrbel za romarske poti, infrastrukturo, karte, zemljevide, romarski vodnik, romarsko knjižico in ostalo, zato se je potrebno zavzeti še za drugo točko, ki jo je Oršanič poimenoval "točka B", to pa je privabiti romarje na to romarsko pot.

Verjame, da bo tudi slednje v skladu s pričakovanji. ROMARSKI POZDRAV IZ SVETE DEŽELE V drugi polovici oktobra (od 19. do 26.) sem imel milost in srečo v skupini 48 romarjev iz vse Slovenije - od katerih nas je bilo 11 iz gomilske skupine, romati in doživeti Sveto deželo.

POVEZANE KNJIGE