Onstran narave in kulture

Onstran narave in kulture - Philippe Descola | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Philippe Descola
DIMENZIJA
4,63 MB
IME DATOTEKE
Onstran narave in kulture.pdf
ISBN
2390837507232

OPIS

Obsežno, a hkrati izjemno zgoščeno delo francoskega socialnega antropologa je eno izmed najpomembnejših teoretskih del humanistike in družboslovja, ki so doslej izšla v tem stoletju. Sistematično namreč pregleda načine, kako so si človeške družbe od nabiralk in lovcev različnih kontinentov do velikih civilizacij in naposled novoveške znanosti in filozofije zamišljale razmerje med človekom oziroma ljudmi in drugimi bitnostmi oziroma oblikami življenja v naravi. Njena teoretska prelomnost se kaže v tem, da sistematično zavrne smiselnost iskanja enkrat za vselej ustreznega tolmačenja tega razmerja, iz katerega bi vse kulture in družbe potem lahko primerjali, ocenjevali in razvrščali glede na pravilnost. Namesto tega razvije pravo matrico možnih razmerij in pokaže, kako je izbire, kakor jih je napravila katera posamična kultura, mogoče pojasniti iz temeljnih izbir, ki jih je preštevno malo in jih zahteva po notranji konsistenci misli in kulture sili k specifični, drugačnim kulturam tuji racionalnosti.

uri Četrtek, 21. november 2019 ob 08:37 Philippe Descola, Onstran narave in kulture (Studia humanitatis; prev.

Bodite zraven ob obeležitvi pomembnih mejnikov slovenske zgodovine! »Suzana Koncut je letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil, nastalih v zadnjih treh letih, med katerimi so dela Naj bo konec lep Mohameda El Khatiba, Kompas Mathiasa Enarda, Sedma funkcija jezika Laurenta Bineta, Jacques Tati Michela Chiona, Skrivnostne solidarnosti Pascala Quignarda, Onstran narave in kulture Philippa Descole, Kritika črnskega uma Achilla Mbembeja, Cona Mathiasa Enarda, Dezorientalka Negar Djavadi.« Suzana Koncut je študirala primerjalno književnost in francoščino, nato pa postdiplomsko še sodobno francosko književnost na Université Paris VIII, ukvarjala se je tudi s sodobnim plesom. Po končanem študiju je postala samostojna prevajalka, prevaja pa tako sodobno kot klasično francosko literaturo, dramska besedila za gledališče in humanistična dela. Philippe Descola, Onstran narave in kulture (Studia humanitatis; prev.

POVEZANE KNJIGE