Nevidni

Nevidni - Roy Jacobsen | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Roy Jacobsen
DIMENZIJA
10,54 MB
IME DATOTEKE
Nevidni.pdf
ISBN
9857828024275

OPIS

Zamislite si norveški Boj na požiralniku, napisan z zgodovinske distance, z mero subtilnega humorja, večnostjo metafizičnih vprašanj in nastavki za kritično razumevanje razvoja kapitalistične in meščanske družbe v prvi polovici 20. stoletja. Vse to je roman Nevidni (De usynlige), presunljiva pripoved o družini Barrøy z istoimenskega norveškega otoka v začetku 20. stoletja. Otok je za Jacobsena totalnost sveta in družbe, na njem delujejo vidne in nevidne sile trdega boja za preživetje in se krešejo sile občega zgodovinskega razvoja. Dogajanje Jacobsen opisuje potrpežljivo, s čvrsto psihološko karakterizacijo in trdno socialno in realistično paradigmo, ki nikakor ni atavistična, temveč deluje brezčasno. Angleški prevod romana se je leta 2017 uvrstil v ožji izbor za Bookerjevo nagrado, leta 2018 pa je Jacobsen za roman prejelInternational IMPAC Dublin Literary Awards. o avtorju Roy Jacobsen (1954) je večkrat nagrajeni norveški pisatelj in ena ključnih figur sodobne norveške književnosti. Za debi, zbirko kratkih zgodb Fangeliv, ki jo je Jacobsen objavil leta 1982, je bil ovenčan z nagrado Tarjei Vesaas’ debutantpris. Leta 1989 je postal prejemnik prestižne nagrade združenja norveških kritikov (Den norske Kritikerprisen for litteratur); nagrajen je bil za zbirko kratkih zgodb Det kan komme noen. Kasneje je prejel še številne nagrade, tudi nagrado norveških knjigotržcev (Bokhandlerprisen) za kritiško cenjeni roman Seierherrene iz leta 1991, nagrado Gyldendal za romanHoggerne iz leta 2006 in za roman Vidunderbarn iz leta 2009, nagrado Riksmålsforbundets litteraturpris in nagrado občine Oslo za umetniške dosežke.

Kiblix: "Vprašanje virtualnosti danes ni več, kako uspešne so tehnologije v posnemanju resničnosti" Ex-tempore kljub novim razmeram nadaljuje likovno tradicijo v Piranu. »Nevidni fant je žanrski film z ambicijami avtorskega filma; Salvatores spregovori o najstniškem nelagodju in postavi v ospredje probleme, ki so značilni za obdobje odraščanja. /…/ Trst predstavlja idealno kuliso z odličnimi panoramami pristanišča in starega dela mesta, intenzivno fotografijo v barvi rje in posnetki obale, po kateri ... Če desne slike ne bi dobro pogledali, potem na njej zobnega aparata praktično ne bi opazili, kajne.

Simon je prvi, ki lepo sprejme novega sošolca. Nevidni je presunljiva pripoved o družini Barrøy z istoimenskega norveškega otoka v začetku dvajsetega stoletja. Otok je za Jacobsena totalnost sveta, na njem delujejo vidne in nevidne sile trdega boja za preživetje, rojevajo in umirajo generacije, tlijo sanje, in se krešejo konture občega zgodovinskega razvoja. Roman Nevidni je po Véliki vojni druga knjiga Aleksandra Gatalice v slovenskem prevodu.

POVEZANE KNJIGE