Maribor paralaksa

Maribor paralaksa - Jerneja Ferlež, Peter Rezman | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jerneja Ferlež, Peter Rezman
DIMENZIJA
6,42 MB
IME DATOTEKE
Maribor paralaksa.pdf
ISBN
5291695899918

OPIS

Zbirka novel Maribor paralaksa izhaja iz koncepta dveh različnih pristopov k pisanju dveh po izvoru različnih avtorjev. Vsako novelo uvaja komentar na eno ali več starejših fotografij, iz katerih izstopijo portretiranci in detajli, postavljeni v širši kontekst časa in prostora posnetka, večinoma Maribora v 19. in 20. stoletju. Vsaka pripoved ima dokumentaristični pol, izhajajoč iz realnih dokumentarnih dejstev, in fiktivni oziroma literarni pol, ki izhaja iz prvega. Vse se dogajajo od Trsta do Prage, hkrati pa je vanje vedno vtkan Maribor. o avtorici in avtorju Jerneja Ferlež (1968) je etnologinja in bibliotekarka, doktorirala je s področja etnologije. Objavila vrsto etnoloških člankov in monografij (Mariborska dvorišča Fotografiranje v Mariboru, Josip Hutter in bivalna kultura Maribora, Stanovati v Mariboru), uredila katalog razstave Nemci in Maribor, sonapisala knjigo Okusiti Maribor ter scenarij za film Mariborska dvorišča. Kot producentka je delala pri Evropski prestolnici kulture Maribor 2012. Peter Rezman (1956) je bil leta 1983 uvrščen v antologijo Slovenske rudarske pesmi. Poezija: Pesmi iz premoga, Družmirje. Slikanica: Žvalinjak. Slikanica za odrasle: Družmirje.0. Drame: Beseda te gleda, Ljubljana – Gospa Sveta. Prozne zbirke: Kiril Lajš ni lastnik krčme Peter Rezman, Skok iz kože (nagrada fabula), Nujni deleži ozimnice (nominacija za fabulo). Romani: Pristanek na kukavičje jajce, Zahod jame (finalist kresnika), Tekoči trak (nominacija za kritiško sito in nagrado kresnik), Barbara in Krištof.

Jerneja Ferlež in Peter Rezman: Maribor paralaksa, predstavitev knjige | Slovenski etnografski muzej Recenzije. »Knjiga »Maribor paralaksa« izpod peresa Jerneje Ferlež in Petra Rezmana (izšia maja pri Založbi Beletrina) je prepričljiv sprehod po zemljevidu predvojnega Maribora, po mestnih ulicah, trgovinah, medijski in društveni krajini, po socialnih slojih, robovih, po mariborskih institucijah in med intimnimi čutenji meščanov. Knjigo Maribor paralaksa je ovrednotila za prepričljiv sprehod po zemljevidu predvojnega Maribora in je po njenih besedah »… navdihujoč dialog med piscema, ki so ju nagovorili isti drobceni koščki kaotične preteklosti, pa jo sedaj obračata, sučeta in si jo spoštljivo, celo nežno predajata v premišljevanje«. Jerneja Ferlež in Peter Rezman: Maribor paralaksa; Številka revije .

stoletju. Knjigo Maribor paralaksa je ovrednotila za prepričljiv sprehod po zemljevidu predvojnega Maribora in je po njenih besedah "… navdihujoč dialog med piscema, ki so ju nagovorili isti drobceni koščki kaotične preteklosti, pa jo sedaj obračata, sučeta in si jo spoštljivo, celo nežno predajata v premišljevanje". Iz oddaje S knjižnega trga Zbirka novel Maribor, paralaksa izhaja iz koncepta dveh različnih pristopov k pisanju dveh po izvoru različnih avtorjev.

POVEZANE KNJIGE