Hana

Hana - Alena Mornštajnová | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Alena Mornštajnová
DIMENZIJA
3,86 MB
IME DATOTEKE
Hana.pdf
ISBN
5732081372845

OPIS

Zgodbo češke židovske družine iz prelomnih časov novejše zgodovine (1933–1963) pisateljica prikazuje na osnovi resničnih dogodkov z dveh različnih zornih kotov (najprej nečakinje Mire, potem pa še skrivnostne tete Hane), v očarljivem ritmu in s smislom za dramatičnost. Brez osredotočenosti na čas, preživet v koncentracijskem taborišču, smo priča neprizanesljivi grozi, ki pa jo je vredno prenesti, in boju z lastno krivdo, ki jo je povzročil nekdo drug. Zgodba globokega poguma, velikih src in neuničljivega upanja je leta 2018 prejela nagrado češka knjiga. Pripoved bralca z vsako stranjo bolj vleče vase in nenehno budi upanje, da bo vse še dobro. Osupljivo zgodbo beremo, kot bi sledili nadvse napetemu filmu. Če obstaja kaj, kar preizkuša pristnost človeškega življenja, potem je to trpljenje. In če obstaja kaj, kar življenje razvrednoti, potem je to trpljenje, ki ga človek povzroča drugim. Toda kaj, če je vseeno nedolžen? Kaj, če je vse to le splet naključij in je človek le nemočno orodje usode? Ali pa je vse to namen Božje previdnosti in ima vsaka stvar v življenju svoj smisel, naključja pa so le na videz naključja? Zima leta 1954 je in devetletna Mira se kljub prepovedi staršev odpravi k reki, da bi se vozila na ledenih ploščah. Tam pade v vodo, da se komaj reši, zato pride njena neubogljivost na dan in Miro na družinskem slavju prikrajšajo za sladico. Nedolžen pripetljaj iz otroštva pa zanjo pomeni temeljni življenjski preobrat. Sledi tragedija, ki jo za dolga leta priklene na nezgovorno in vase zaprto teto Hano. Ob tem se razkriva družinska zgodovina, ki še naprej pluje s tokom njenega življenja kot ledena plošča. Ostaja samo vprašanje, ali se bo ledena plošča usode na koncu le raztopila … Mornštajnová je izvrstna pisateljica, ki v bralcu počasi budi številna globoka občutja, da skupaj z židovskimi prebivalci Valašskih Meziříčev doživlja vse omejitve, prepovedi in predpise tistega časa: gledamo skozi njihove oči ter doživljamo njihove občutke grožnje, bolečine, strahu in ponižanja. Globoko sugestivna pripoved o življenju ljudi, katerih usode so bolj prepletene, kot lahko slutijo. O avtorici Alena Mornštajnová, uspešna češka pisateljica, je doštudirala češčino in angleščino na Filozofski fakulteti univerze v Ostravi. Dela kot lektorica angleškega jezika in prevajalka. Leta 2013 je debitirala z romanom Slepi zemljevid, ki je bil v ožjem krogu nominirancev za nagrado češka knjiga 2014. Njen drugi roman Hotelček je izšel leta 2015. Za roman Hana je leta 2018 prejela nagrado češka knjiga za najboljše prozno delo preteklega leta. Pisateljica živi in ustvarja v Valašskih Meziříčih.

Facebook omogoča ljudem, da delijo, ter ustvarja bolj odprt in povezan svet. Uspešna ilustratorka Hana Stupica, ki je nase opozorila že s prvo slikanico Rokavička in se zdaj predstavlja še z delom Zajčkova hišica, še dodaja, da mora za to, da si lahko plača položnice, ves čas delati. Pravi, da se zaveda, da ji sanjarjenje o tem, kaj bo naslikala prihodnji mesec, ne bo prineslo kruha. What is Sap HANA? SAP HANA is the latest, in-memory database, and platform which can be deployed on-premises or cloud.

Ana, Hanca, Hanča, Hani, Hanica, Hanika, Hanka, Hanuša Tujejezikovne različice ... hello i make music & i also play video games Haná or Hanakia (Czech: Haná or Hanácko, German: Hanna or Hanakei) is an ethnographic region in central Moravia in the Czech Republic.Its core area is located along the eponymous river of Haná, around the towns of Vyškov and Prostějov, but in common perception it roughly corresponds to the whole Upper Morava Vale, with Olomouc as its natural centre. .

POVEZANE KNJIGE