Barvitost časa

Barvitost časa - Mili Hrobath | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mili Hrobath
DIMENZIJA
4,65 MB
IME DATOTEKE
Barvitost časa.pdf
ISBN
1142058523994

OPIS

Kot že v zbirkah Sanje o marelicah in Ozare dneva se avtorica izkazuje kot mojstrica enostavne in razumljive besede – morda je to tudi sad njenega dolgoletnega pisanje otroških pesmi. Banalnost ali celo kič sta ji tuja. Naslov je tudi program zbirke, saj se avtorica poetično giblje skozi barvitost misli, ki jo spremljajo v osebnem vsakdanu, skozi življenje in čas in za katere se trudi, da jim najde primerne besede. To je vzel Tim Wüster kot osnovo za spremno besedo, v kateri se razpisuje o vseprisotnem pojmu beseda v zbirki – tudi v krščanskem smislu. Tako tudi ne začudi, da kakšna pesem Mili Hrobath spominja na psalme. Ko sem prvič prebral to zbirko pesmi, mi je takoj padlo v oči, kolikokrat se v njej pojavi pojem „beseda“ v vseh mogočih oblikah. V pesmih govori o tem, kako beseda ozdravlja, osrečuje, opogumi, ojunači. Avtorica pesni o „previdnih“ besedah, o „lepih“, „pravih“ in tudi „zlih“ besedah, o „gnusnih“ in celo „slečenih“ besedah. Prav tako trdi, da je beseda trdoživa, močna, dolgoživa, včasih večna ... V neki pesmi celo pravi, da si želi „besedo za kažipot“. V drugi pesmi pesnica „lovi besede“, da z njimi „ovije svoj razkosani dan“. Ali vse pesnjenje – tako me je prešinila misel – vendar ni nič drugega kakor lov za besedami, ki so žive in „preživijo smrt“, kakor spet pravi pisateljica v neki drugi pesmi? - Tim Wüster v spremni besedi

Kako dolgočasno bi bilo, če bili vsi enaki kot jajce jacu. Pravi, da so nekatere razlike med nami vidne na prvi pogled, spet za druge potrebujemo nekoliko dlje časa, da jih opazimo, saj vsak od nas raste in se razvija po svoje. Zahteva tistega časa je bila, naj materiali ohranijo svojo izvorno podobo (siva kot barva betona, bela apna, rdeča opeke).« V nasprotju s tem pa je bila barvitost aktualna pred stilnim obdobjem moderne, ki je začela osvajati svet na prelomu iz 19.

Včasih njene misli postanejo „brezdomske", drugič „motijo harmonijo", včasih se „enooke misli porivajo skozi dan" , toda „hvaležna misel nosi v sebi spomin". V oddaji S knjižnega trga se bomo poglobili v roman Gabriele Babnik Tri smrti, pesniško zbirko Mili Hrobath Barvitost časa, kratkoprozno zbirko Dušana Jelinčiča Tržaške prikazni in monografijo Anje Mlakar Skrivnostni tujec in demonski sovražnik.Recenzije so napisali Tonja Jelen, Lev Detela, Robi Šabec in Iztok Ilich. Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov. S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov! Družbena omrežja Spletna stran uporablja vtičnike Facebook, Twitter, Scribble in vtičnike ... Starotrško jedro, natančneje njegovo glavno ulico Stari trg odlikuje pestra barvna paleta objektov, ki stojijo vzdolž njene poti.

POVEZANE KNJIGE