Ivana pred morjem

Ivana pred morjem - Veronika Simoniti | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Veronika Simoniti
DIMENZIJA
5,99 MB
IME DATOTEKE
Ivana pred morjem.pdf
ISBN
5837695887172

OPIS

Pripovedovalka se iz Pariza vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca. V kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki z eno roko drži njeno petletno mamo, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu? Roman nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi trdi časi po koncu vojne so tako popisani z mehko avtoričino pisavo. Lep roman o nelepih časih in rečeh. Veronika Simoniti (1975) je znana kot avtorica kratkih zgodb, ki jih je zbrala v dveh knjigah. Njen prvi roman Kameno seme je bil leta 2015 med peterico finalistov za nagrado kresnik.

/…/ Pred štirimi leti sem odkrila škatlo z dedovimi pismi iz konfinacije. Veronika Simoniti je znana predvsem kot avtorica kratkih zgodb, za roman Ivana pred morjem je prejela letošnjo nagrado kresnik 2020, med peterico finalistov za nagrado kresnik je bila že leta 2015 z romanom Kameno seme. Življenjsko zgodbo glavne junakinje Ivane pripoveduje njena vnukinja, brezimna p. »Ivana pred morjem je večplastno besedilo, ki v naraciji zelo spretno prehaja med različnimi dogajalnimi časi, med navedki iz pisem in dogodki, postavljenimi v številne kraje, ne da bi pripoved izgubila napetost in s tem pozornost bralca.« - Tadeja Krečič, 3.

V kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki z eno roko drži njeno petletno mamo, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Simoniti, Veronika (2020). Ivana pred morjem.

POVEZANE KNJIGE