Ženske in oblast

Ženske in oblast - Mary Beard | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mary Beard
DIMENZIJA
8,18 MB
IME DATOTEKE
Ženske in oblast.pdf
ISBN
1636924187236

OPIS

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete je izšlo eno temeljnih sodobnih feminističnih del, Ženske in oblast britanske akademičarke, klasične filologinje, urednice in intelektualke Mary Beard. Knjiga se ukvarja z analizo žensk v javnem življenju; in predvsem z vprašanjem, zakaj so številne ženske tolikokrat utišane. Avtorica se iskanja odgovorov na ta na videz vsakdanja, a zato nič manj problematična vprašanja loteva v antiki. Prikaže, kako je ženska utišana že na samem začetku Besede, v Odiseji, in kako se bolj ali manj nasilni mehanizmi utišanja žensk v javnem življenju vlečejo skozi celotno antiko – preko splošno sprejetih kulturnih vzorcev pa jih občutimo še danes. V knjigi se lahkotno prepletajo sproščenost in erudicija, strast in humor ter preteklost in sedanjost; preskok od Meduze do Hilary Clinton pa je hitrejši, kot bi si kadarkoli zmogli misliti.V knjigi zgodovinske izsledke spremljajo tudi osebne izkušnje Mary Beard: sama je kot javna intelektualka in angažirana feministka namreč tarča poskusov utišanja in celo groženj s smrtjo. Ženske in oblast je jasen in luciden manifest, ki je kljub zavidljivi erudiciji namenjen širokemu bralstvu, zato ne preseneča, da je postal svetovna uspešnica. Verjamemo, da bo navdušil tudi slovenske bralke in bralce.

Manifest. Avtor: Mary Beard Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete je izšlo eno temeljnih sodobnih feminističnih del, Ženske in oblast britanske akademičarke, klasične filologinje, urednice in intelektualke Mary Beard.

Knjiga, ki je v izvirniku izšla predlani, je zdaj v slovenskem prevodu izšla pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL). Ženske in oblast Žensk je na vodilnih položajih v politiki vse več, intenzivnost sovražnega govora, uperjena vanje, pa kaže, da to še vedno ni samoumevno družbeno dejstvo. Poslušaj (41:38) Naroči se na podkast.

POVEZANE KNJIGE