Trije spomini

Trije spomini - Andraž Rožman | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Andraž Rožman
DIMENZIJA
10,54 MB
IME DATOTEKE
Trije spomini.pdf
ISBN
2096198543489

OPIS

Trije spomini pripovedujejo zgodbo sirskega pesnika Mohamada Al Munema in njegove palestinske družine, njene sreče, nesreče in skoraj neverjetnih dramatičnih obratov usode. V času, ko se je postavljala žica na slovenskih mejah, je v Slovenijo po nevarni sredozemski poti prišel in v njej nepričakovano tudi ostal sirski založnik in pesnik Mohamad Al Munem. Pesnik iz Alepa je bil kot begunec že rojen, njegova zgodba, zapisana v Treh spominih, ni le zgodba živahnega intelektualnega dogajanja v Alepu, temveč sega v čas pred rojstvom, ko sta iz Palestine morala pobegniti njegov oče in mati, je zgodba begunske družine, njene sreče, nesreče in skoraj neverjetnih dramatičnih obratov usode. To je tudi knjiga o prijateljstvu z novinarjem Andražem Rožmanom, ki ga je skozi številne pogovore spoznaval, se od njega učil in končno postal pisatelj knjige, ki jo držite v rokah. Je knjiga spominov na tri mesta, biografija nekega učitelja in roman o poslušalcu, ki postaja pisatelj. Papirje notranjega ministrstva in upravnega sodišča o azilu poštarji vlagajo v nabiralnike begunskih stanovanj vsak dan. Tam je napisano vse, kar je treba vedeti o ljudeh, ki od daleč in z vso prtljago prihajajo k nam. Kar ni napisano, je mogoče slutiti. A šele ko Andraž sreča Mohamada, ko Mohamad prevzame Andraža, se iz papirja dvigne pesnitev.- Uroš Škerl Kramberger Ljubiti drugega, pomeni priti do glasu drugega, tistega, ki trpi ali je trpel, in ki se skozi pripoved osvobaja. Pri tem je uspelo Andražu Rožmanu iz sogovornika izvabiti najbolj brutalne in najnežnejše tone. Toda v tistem se tudi v poslušalcu-zapisovalcu zgodi nekaj magičnega. Prepoznanje morda, da sprotno prevajanje življenja v poezijo, pomaga pri razumevanju jaza. In da poezija lahko reši življenje.V Treh spominih torej ne gre zgolj za pustolovščino, temveč za praskanje pod povrhnjico. Radodarnost in ljubezen sta ključni besedi za to knjigo. Ter pogum. Na obeh straneh.- Gabriela BabnikVeč o knjigi: INTERVJU IZ REVIJE BUKLA

Zato, da bi družini utrl pot v svobodo, se poda na dolgo in negotovo begunsko pot, ki ... Trije spomini - zgodba o prijateljstvu in ljubezni Festival angažiranega pisanja Itn. se je sklenil s predstavitvijo knjige Trije spomini - med Hajfo, Alepom in Ljubljano, ki jo je napisal Dnevnikov novinar Andraž Rožman, in gledališko predstavo po motivih knjige v izvedbi društva Novi dijak. 'Trije spomini' pripovedujejo zgodbo sirskega pesnika Mohamada Al Munema in njegove palestinske družine, njene sreče, nesreče in skoraj neverjetnih dramatičnih obratov usode.

2019, ob 19.00 uri, v Šoli Idej na Šutni v Kamniku. Andraž Rožman je končal študij novinarstva na Fakulteti za družbene vede, in je že skoraj petnajst let povezan z novinarstvom, v katerem ga najbolj privlači ... Alenka Urh .

POVEZANE KNJIGE