Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije

Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije - Ana Toroš | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ana Toroš
DIMENZIJA
8,43 MB
IME DATOTEKE
Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije.pdf
ISBN
1673190141840

OPIS

Monografija Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije je nastala kot rezultat skoraj dveh desetletij raziskovalnega dela ter nadgrajuje in povezuje dve avtoričini predhodni monografiji o tržaški poeziji in Alojzu Gradniku: Podoba Trsta in tržaškega v slovenski in italijanski poeziji prve polovice 20. stoletja (2011) ter O zemlja sladka: kamen, zrno sok. Alojz Gradnik ter romanski in germanski svet (2013). Rdeča nit prispevkov je literarna večkulturnost in večjezičnost na Tržaškem in Goriškem, s poudarkom na prvi polovici 20. stoletja, in ponuja nekatere nove smernice za raziskovanje literature v danem prostoru. Prvi del prispevkov se osredotoča na primerjalno analizo slovenske in italijanske poezije o Trstu in Tržaškem prve polovice 20. stoletja ter s tem prinaša novo poglavje k avtoričini že izdani monografiji o tržaški poeziji. Drugi del prispevkov ponuja nove literarnozgodovinske uvide v delo Alojza Gradnika, ki po eni strani sežejo zunaj evropskega prostora, v kulturno in zemljepisno zelo oddaljena območja, v Argentino in Indijo, po drugi strani pa pod drobnogled jemljejo do zdaj manj znane literarnozgodovinske procese na Goriškem in Tržaškem, v katere se umešča tudi pesniško in prevajalsko delo Alojza Gradnika. o Avtorici Dr. Ana Toroš je doma iz Goriških brd. Kot izredna profesorica za književnost je zaposlena na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Njeno raziskovalno področje zadeva manjšinsko in čezmejno literaturo. Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije je njena tretja znanstvena monografija, v kateri se stikata dve njeni osrednji raziskovalni temi zadnjih desetih let, Alojz Gradnik in tržaška literatura prve polovice 20. stoletja.

[COBISS.SI-ID 5560315] SEKUNDARNO AVTORSTVO ... Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije : izbrani spisi, Trst: Mladika: Slovenski raziskovalni inštitut, 2019, 157 str., ilustr., ... Ana Toroš Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije.

OAI ... Založnik o knjigi. Monografija Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije j e nastala kot rezultat skoraj dveh desetletij raziskovalnega dela ter nadgrajuje in povezuje dve avtoričini predhodni monografiji o tržaški poeziji in Alojzu Gradniku: Podoba Trsta in tržaškega v slovenski in italijanski poeziji prve polovice 20.

POVEZANE KNJIGE