Monoteizem in nasilje

Monoteizem in nasilje - Jean-Michel Maldamé | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jean-Michel Maldamé
DIMENZIJA
3,57 MB
IME DATOTEKE
Monoteizem in nasilje.pdf
ISBN
9790984819930

OPIS

Le kdo si ob malone vsakodnevnih poročilih o terorističnih napadih – domnevno v imenu vere – danes še upa zatrjevati, da so religije vir miru? Francoski teolog, priznani strokovnjak za razmerje med znanostjo in religijo, razmislek o njihovi odgovornosti prepušča drugim monoteizmom, bralcem pa ponuja znanstven in korekten vpogled v tematiko nasilja v krščanstvu. Spremna beseda k slovenski izdaji delo umesti tudi v aktualne debate v našem prostoru. Evangelij je oznanilo ljubezni do vseh ljudi. Kako naj si torej razlagamo dejstvo, da se je toliko kristjanov izneverilo sporočilu Jezusa Kristusa? Katera je pot, ki vodi v preganjanje in sveto vojno? Od kod izvira zlo, ki razjeda srce in zastruplja duha? Čemu je Cerkev ohranila svetopisemska besedila – od zavzetja obljubljene dežele do apokaliptičnega uničenja –, ki zagovarjajo nasilje? Knjiga razčlenjuje temačna brezna krutosti križarskih pohodov, inkvizicije in verskih vojn. Raziskuje vzgibe vzrokov, ki vodijo v sprevrženje vere in potvarjanje Jezusovega klica, naj postanemo tvorci miru. Iskanje vira zla v zgodovini krščanstva pa odpira tudi vrata upanja skladno s Kristusovimi besedami: »Kdor se ravna po resnici, pride k luči.« o avtorju Dominikanski redovnik, duhovnik Jean-Michel Maldamé,rojen leta 1939 v Alžiriji, je po študiju matematike in filozofije znanosti doktoriral iz teologije in je priznan strokovnjak za razmerje med znanostjo in vero. V letih od 1984 do 2000 je bil dekan Katoliškega inštituta v Toulousu, kjer je predaval filozofijo, od leta 1997 je član Papeške akademije znanosti, od leta 2008 pa član Mednarodne akademije za religiozne vede. V svojih strokovnih razpravah se posveča zlasti vprašanju zla. Na to temo je med drugim objavil deli Le Scandale du mal, une question posée à Dieu (2001; »Škandal zla: vprašanje, zastavljeno Bogu«) in Le Péché originel: foi chrétienne, mythe et métaphysique (2008; »Izvirni greh: krščanska vera, mit in metafizika«).

Čas zadnje spremembe strani: 12:53, 16. januar 2017.

Oddaja je namenjena izobraženi publiki s posluhom za teme, ki so se in se pojavljajo v umetnosti. V oddaji gostimo ... Njega u ovoj tačci, naime, toliko ne interesuje nasilje, koliko jezik nasilja.

POVEZANE KNJIGE