Luč na odru

Luč na odru - Manica Maver | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Manica Maver
DIMENZIJA
6,81 MB
IME DATOTEKE
Luč na odru.pdf
ISBN
5001218847261

OPIS

Gledališka dejavnost je med otroki in mladino zelo priljubljena in razširjena. Številna društva ustanavljajo svoje dramske skupine, večkrat pa ne najdejo primernega mentorja. Gre za zahtevno nalogo, saj vodja amaterske gledališke skupine ne uči samo govora in gibanja na odru, istočasno mora biti tudi animator skupine, dramaturg (včasih tudi dramatik), scenarist, lektor, režiser, inšpicient in še marsikaj. Pričujoča knjiga skuša biti v oporo vsem, ki se spopadajo z zahtevno nalogo vodenja otroške ali mladinske dramske skupine. Avtorica je skušala uporabiti svoje dolgoletno pridobljeno teoretično in praktično znanje o glasu, govoru, specifikah slovenskega govorjenega jezika, o zakonitostih gledališča, amaterskem gledališču in gledališki pedagogiki ter jih strniti v priročnik. V knjigi so opisana teoretična izhodišča gledališke umetnosti, predstavljen je pogled na amatersko gledališko dejavnost, sledi opis praktičnih vaj za delo s skupinami, ki mlade igralce pripeljejo do gledališke uprizoritve. Knjiga vsebuje tudi dve dramski besedili, primerni za otroško ali mladinsko skupino. Priročnik skuša zapolniti vrzel v specifični slovenski gledališki literaturi, namenjeni mladim (takomentorjem kot igralcem), saj ponuja mnogo uporabnih napotkov in praktičnih vaj. o avtorici Manica Maver, profesorica slovenščine na Državnem tehniškem zavodu Žige Zoisa v Trstu, je po zaključenem klasičnem liceju Franceta Prešerna iz Trsta diplomirala iz slovenščine in angleščine na Leposlovni in filozofski fakulteti v Trstu, kasneje pa magistrirala iz programa Oblike govora na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani. Njeno področje raziskovanja je umetniški govor, poučevanje govora in radijska igra. Izobraževala se je tudi na področju gledališke pedagogike, pri svojem pedagoškem delu se ukvarja z govorno in gledališko vzgojo, predvsem pri otrocih in mladini. Več let vodi mladinske dramske skupine in sodeluje pri poletni Mali gledališki šoli Matejke Peterlin. Je umetniški vodja Radijskega odra, kjer sodeluje kot igralka, režiserka in avtorica besedil ter dramatizacij. Med drugim je sodelovala tudi na Mednarodnem simpoziju o umetniškem govoru v organizaciji AGRFT z znanstvenim prispevkom Umetniški govor in Radijski oder Trst.

Na odru mora biti vselej prižgana vsaj ena luč za duhove. To vraževerje razlagajo s tem, da mora biti luč prižgana kar zaradi živih ljudi, saj bi se lahko v popolni temi prehod odra, na katerem se vsakovrstni predmeti, slabo končal.

Kategorija: Priročniki Avtor: Manica Maver. Oznaka ISBN: 978-88-7342-277-8 Število strani: 176 Tip vezave: mehka, barvni tisk. Luč na odru.

POVEZANE KNJIGE