Les Slovènes

Les Slovènes - Darinka Kozinc | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Darinka Kozinc
DIMENZIJA
8,86 MB
IME DATOTEKE
Les Slovènes.pdf
ISBN
9682758585793

OPIS

V tem delu Darinka Kozinc pripoveduje zgodbo nekaterih mladih deklet, ki so leta 1937 odšla kot varuške, dojilje in hišne pomočnice – aleksandrinke – v Egipt. Njihova usoda je bila pogosto težka, nekatera so zašla na stranpota, nekatera pa imela srečo, obogatela in si za stalno uredila svoj položaj v družbi. Nemalo je bilo trpljenja, odpovedovanja in domotožja po Vipavski dolini, od koder je večina izmed njih odšla. V Aleksandriji jim je bil zatočišče Azil sv. Frančiška, ki so ga vodile šolske sestre, in so od domovine oddaljenim primorskim ženam nudile kanček zavetja in domačnosti. Tam so se zbirale ob nedeljah popoldne, se družile, tudi kaka ljubezen je vzklila, saj po začetku druge svetovne vojne in italijanski predaji je bilo v Egiptu veliko prekomorcev in drugih mladih primorskih fantov. Zgodba, v kateri se prepletajo resnični dogodki in domišljija, prinaša novo pričevanje o življenju aleksandrink v Egiptu od tridesetih let prejšnjega stoletja do začetka petdesetih let, ko se je v afriški državi razširila revolucija, ki je prisilila v odstop kralja Faruka. Obdobje tuje, evropske prisotnosti v Egiptu se je tako končalo in končala se je tudi doba aleksandrink. o avtorici Darinka Kozinc je univerzitetna diplomirana inženirka lesarstva in magistrica biotehniških znanosti. Med letoma 1997 in 2007 je bila ravnateljica Srednje lesarske šole Nova Gorica. Med letoma 2006 in 2010 je bila podžupanja Mestne občine Nova Gorica. Je predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in predsednica Goriškega literarnega kluba Govorica. Živi in dela v Solkanu. Aleksandrinke se pojavljajo v več njenih delih: Tišina se je uglasila (2011), Pravili so jim aleksandrinke (za otroke, 2008), Les Goriciennes (2016), Krpanke (2019). Nekatere zgodbe so bile prevedene v srbski, nemški in angleški jezik. Darinka Kozinc je dobitnica več literarnih nagrad, Mestna občina Nova Gorica ji je leta 2017 podelila Bevkovo nagrado. Nekatere zgodbe so bile prevedene v srbski, nemški in angleški jezik. 

Foto: Mladika Danes so v Sloveniji večini znane kot aleksandrinke. Darinka Kozinc se z njimi ukvarja že desetletja in jim je posvetila več knjig: Pravili so jim aleksandrinke (2008), Tišina se je uglasila (2011) Les Goriciènnes (2016) in Krpanke (2019).

stoletja zapuščale dom in družino in se v želji po boljšem zaslužku za sebe in svoje bližnje podajale v daljno Aleksandrijo. Les vins slovènes se distinguent notamment par leurs goûts naturels marqués. Malheureusement les quantités produites ne sont pas suffisantes pour les rendre disponibles partout dans le monde et c'est pour cela qu'ils sont relativement méconnus. Les participants ont tous apprécié le séjour, l'accueil des Slovènes malgré la barrière de la langue et les magnifiques paysages de forêts et de montagne.

POVEZANE KNJIGE