Žiga špaget je za punce magnet

Žiga špaget je za punce magnet - Aksinja Kermauner | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Aksinja Kermauner
DIMENZIJA
8,96 MB
IME DATOTEKE
Žiga špaget je za punce magnet.pdf
ISBN
1005712414228

OPIS

Žiga špaget je za punce magnet je že sedma knjiga, ki je izšla v okviru projekta Prilagajanje in izdajanje knjig v slovenskem znakovnem jeziku, ki ga izvaja Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenija s pomočjo Ministrstva za kulturo. Pričujoča knjiga je nadaljevanje priljubljene slikanice Aksinje Kermauner z naslovom Žiga špaget gre v širni svet, ki je izšla leta 2010 kot tipanka v brajici, torej namenjena slepim in slabovidnim. Slikanica Žiga špaget gre v širni svet je bila leta 2015 prevedena v slovenski znakovni jezik, s čimer je postala dostopna tudi gluhim bralcem. Nadaljevanje zgodbice, slikanica Žiga špaget je za punce magnet, pa je multisenzorna knjiga, ki jo lahko berejo gluhi in gluhoslepi, slepi in slabovidni ter tudi osebe z motnjami v duševnem razvoju. Besedilo dopolnjujejo risbe kretenj, ki jih je ustvaril Nikolaj Vogel, gluhi akademski slikar, besedilo v velikosti 18 pik, videoposnetek s pripovedovalcem vsebine v obliki QR-kode in brajica. »Knjiga je namenjena vsem, ki so tako ali drugače povezani z gluhoto, slovenskim znakovnim jezikom, gluhoto in slepoto, in tistim, ki se šele želijo seznaniti s slovenskim znakovnim jezikom in brajico. Zgodba vsem z okvaro sluha in vida ponuja razumevanje vsebine, bogatenje besednega zaklada v slovenskem znakovnem jeziku in slovenskem knjižnem jeziku ter zbližanje s knjigo. Polnočutnim ljudem pa ponuja možnost, da odkrivajo čudovito drugačnost in kompleksnost sveta in kulture gluhih, ko se vživijo v kretnje slovenskega znakovnega jezika in brajico,« je v spremni besedi zapisala Aleksandra Rijavec Škerl, strokovna delavka Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Avtorica zgodbic o špagetku Žigi, Aksinja Kermauner, pa je dodala: »Einstein je nekoč rekel: če želimo, da so naši otroci pametni, jim berimo pravljice, če želimo, da bodo še bolj pametni, pa jim beremo še več pravljic. Na žalost so slepi, gluhi in ostali otroci s posebnimi potrebami tukaj precej prikrajšani, zato ker nimajo nabora dovolj kakovostnih pravljic.« Knjiga pa je prilagojena tudi v tehniki lahkega branja za bralce z motnjami v duševnem razvoju, oklevajočim bralcem ali tistim, ki slovenskega jezika še ne obvladajo dobro. - Tadej Čater

Nominiranci 2004 Mate Dolenc, Leteča ladja; Slikanico Žiga špaget je za punce magnet je izdala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije. Besedilo je prilagojeno razumevanju gluhih in gluhoslepih oseb v Sloveniji, zato je natisnjeno v slovenskem znakovnem jeziku, v povečanem tisku in v brajici. Ste že slišali za knjigi Žiga špaget je za punce magnet ter Rogi in Edi na paraolimpijskih igrah? Obe sta, vsaka po svoje, literarni mojstrovini.

Slikanica je izšla pri Založbi MIŠ v nakladi 750 izvodov, kar je za tako zvrst literature precej optimistična številka. Nagrajena slikanica Žiga špaget je za punce magnet je namenjena osebam z okvaro sluha. Gre za nadaljevanje zgodbe z naslovom Žiga špaget gre v širni svet (ta je izšla v dveh slikaniških variantah, z brajico in v drugi knjigi s slovenskim znakovnim jezikom).

POVEZANE KNJIGE