Kontingenca, hegemonija, univerzalnost

Kontingenca, hegemonija, univerzalnost - Judith Butler, Ernesto Laclau, Slavoj Žižek | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Judith Butler, Ernesto Laclau, Slavoj Žižek
DIMENZIJA
5,99 MB
IME DATOTEKE
Kontingenca, hegemonija, univerzalnost.pdf
ISBN
4555450601500

OPIS

Judith Butler, Ernesto Laclau in Slavoj Žižek v knjigi, ki bi na prvi pogled morala biti soglasna in spravljiva, iščejo točke polemike in razdora. Butler je vodilna teoretičarka spola in feminizma; Laclau je bil izviren mislec populizma, zgodovine in socializma; Žižek izhaja iz Lacanove psihoanalize, Marxa in Hegla. Ta izhodišča pa vsebujejo določena navzkrižja, ki se odkrito pokažejo v dopisnem dialogu, natisnjenem v tej knjigi. Butler meni, da so spolne vloge zgodovinsko spremenljive; Žižek trdi, da je spolna razlika meja historicizma. Oba, Butler in Žižek, vidita v Heglu še vedno aktualnega filozofa; temu oporeka Laclau, ki kritizira metafizično zapuščino v heglovskem mišljenju. Toda sogovornika mu, nasprotno, očitata, da njegova lastna teorija zgodovine ne more odgovoriti na normativna politična vprašanja. Avtorji naposled odprejo dilemo, ki je ključna za levico danes: dilemo med razrednim bojem in identitetno politiko. Ali je mogoče uskladiti marksistično vizijo družbe, ki je bila zazrta v boj med razredi, s sodobno identitetno politiko, ki jo bolj kot ekonomski akterji zanimajo spolne, etnične ali religiozne manjšine? Knjiga ponudi jasno artikulacijo tega vprašanja in tri različne, negotove odgovore nanj. Kontingenca, hegemonija in univerzalnost, izvorno izdana v angleščini leta 2000, je zasnovana kot izmenjava med tremi vodilnimi predstavniki kritične teorije družbe. Skupna referenca njihovega pogovora so teme, ki sta jih Chantal Mouffe in Ernesto Laclau odprla z delom Hegemonija in socialistična strategija. Pomembno ozadje razprave tvorita tudi Žižkovo delo The Sublime Object of Ideology in Težave s spolom Judith Butler. V pogovoru se razkrije interpretativna moč Judith Butler, politična izvirnost Ernesta Laclauja in teoretska eksplozivnost Slavoja Žižka.

Skupna referenca njihovega pogovora so teme, ki sta jih Chantal Mouffe in Ernesto Laclau odprla z delom Hegemonija in socialistična strategija. Pomembno ozadje razprave tvorita tudi Žižkovo delo The Sublime Object of ... Kontingenca, hegemonija in univerzalnost, izvorno izdana v angleščini leta 2000,je zasnovana kot izmenjava med tremi vodilnimi predstavniki kritične teorije družbe.

Delimo modrosti časa. Ljubljana: Založba Dravlje, 2018. Kontingenca, hegemonija, univerzalnost Judith Butler, Ernesto Laclau, Slavoj Žižek 25,00 € Dodaj v košarico Judith Butler, Ernesto Laclau, Slavoj Žižek, Kontingenca, hegemonija, univerzalnost, Ljubljana: Krtina, 2019, 343 str., Zbirka Krt, 188, ISBN 978-961-260-120-1, ISSN 1408-1105.

POVEZANE KNJIGE