Vesolje

Vesolje - Gregor Strniša | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Gregor Strniša
DIMENZIJA
12,6 MB
IME DATOTEKE
Vesolje.pdf
ISBN
9005727691886

OPIS

Gregor Strniša (1930–1987) je eden najpomembnejših slovenskih dramatikov in pesnikov 20. stoletja. Pesniške zbirke – od prve Mozaiki (1959) do zadnjih dveh Škarje in Jajce (1975) – je sam povzel v lastnem izboru z naslovom Vesolje (1983). Pesmim je dodal še temeljit samopremislek, traktat o umetnosti, in s tem poskrbel za enega ključnih pesemskih in refleksivnih dogodkov slovenske poezije. Njegova pesniška ambicija je bila združiti najmanjšo partikularnost z vseobsežnostjo vesoljstva: prodiranje v človeške notranje svetove je preslikava prodiranja v veliki zunanji prostor, v vesolje. Po več kot petintridesetih letih od prve izdaje Vesolje ponatiskujemo skupaj z risbami Silvana Omerzuja. Njegove podobe so enostavne, skoraj asketske, delujejo kot piktogrami, likovni haikuji. To so nekakšni prazapisi iz globin duha, ki bodo na novo zavibrirali s Strniševimi pesmimi.

Iste »stare znance« srečamo v prestižni tekmi osvajanja in kolonizacije vesolja. Blue Origin, podjetje Jeffa Bezosa, razvija tehnologijo in infrastrukturo za čim cenejšo uporabo raket.

V vidnem delu vesolja, ki ga lahko dosežemo z dosedanjo tehnologijo, smo odkrili na milijone galaksij, ki jih sestavlja na milijarde zvezd, kar govori o tem, kako veličastno je vesolje. Portal o astronavtiki in astronomiji • Vesolje.net v spletu od 10.12.1997 Pogled iz vesolja Več o poskusnem delovanju zemeljske sprejemne postaje za vremenske satelite preberite v forumu . Vesolje in matematika. Da smo lahko dokaj natančno izračunali obseg vidnega vesolja (z Zemlje lahko v vsako smer vidimo približno 46,5 milijarde svetlobnih let daleč) in obseg enega samega atoma vodika, smo morali poznati samo prvih 39 števk matematične konstante pi (∏, 3,14). Vesolje se raztoči v velik, hladen prostor, brez energije, zamrzne pri absolutni ničli na - 273,15 °C.

POVEZANE KNJIGE