V Elvisovi sobi

V Elvisovi sobi - Sebastijan Pregelj | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sebastijan Pregelj
DIMENZIJA
7,20 MB
IME DATOTEKE
V Elvisovi sobi.pdf
ISBN
5893884758517

OPIS

Jan je povsem običajen otrok, ki hodi v šolo v osemdesetih. Tu so prvo kolo, nato prve ljubezni, težaki pred šolo, skrbni starši in kup drobnarij, ki gradijo naša življenja: od prvih epizod Vojne zvezd do barvnega televizorja. Morda ga od vrstnikov (tako kot njegovega avtorja) loči le izjemna domišljija. V vojsko odide tik pred razpadom Jugoslavije, v času, ko nekoč nepomembne stvari postanejo pomembne – recimo, kakšne vere je makedonska družina sošolca Elvisa, pa zašepetane zgodbe o dogajanju v gozdovih po drugi vojni. In ko razpade država, se zaprejo tudi vrata Elvisove sobe, prostora svetlih otroških iger. V Elvisovi sobi je izjemno izpisan roman o odraščanju in verjetno tudi prvi slovenski roman, ki skozi osebno pripoved prepričljivo prikaže obdobje osamosvajanja naše države. Vajeni smo, da Sebastijan Pregelj (r. 1970) kompleksne teme zapisuje z navidezno preprostostjo, hkrati pa s kristalno izbrušenimi stavki. A če je doslej tako njegova proza za otroke kot odrasle pogosto posegala v zgodovino (serija Zgodbe s konca kamene dobe, roman Leta milosti) ali celo fantastiko (romani Mož, ki je jahal tigra; Kronika pozabljanja; Vdih, izdih …), je tokratni roman hommage njegovemu otroštvu, po detajlih kronotopa pa včasih celo blizu avtobiografski pisavi.

»V Elvisovi sobi je bilo vse v redu in prav.« Kot večina drugih literariziranih sob je tudi ta prostor obenem zatočišče in shramba spomina, v jantar ujet duh časa, ki v svoji nedotaknjenosti še vedno hrani obljubo vseh neuresničenih potencialov, trenutek, ko so bile vse poti še odprte in bi že ... V Elvisovi sobi je eden tistih romanov, ki se ti vtisnejo v spomin in ga nikoli popolnoma zares ne zapustijo. Bralec se lahko zelo hitro in močno poistoveti z Janom, v njem vidi sebe, preplavijo ga spomini iz lastnega otroštva in naenkrat se zaloti, da se skozi branje o Janovi mladosti pojavljajo spomini, ki jih je imel za že davno pozabljene. V Elvisovi sobi je roman, prelit s spominom na zgodovinske premike zadnjih let.

Poslušaj (9:36) Nocoj je na Vrhniki potekala prva podelitev Cankarjeve nagrade, ki je šla v roke prozaista Sebastijana Preglja. Nagrado je prejel za roman V Elvisovi sobi, ki je tudi v ožjem izboru za kresnika, izšel pa je pri založbi Goga. VElvisovi sobi je najnovejši roman izkušenega prozaista Sebastijana Preglja.

POVEZANE KNJIGE