Rdečega mlina blues

Rdečega mlina blues - Jure Apih | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jure Apih
DIMENZIJA
5,29 MB
IME DATOTEKE
Rdečega mlina blues.pdf
ISBN
2888230968434

OPIS

Napeta, čustvena in pretresljiva je pripoved o učitelju iz Rdečega mlina, ki se je zaljubil v tovarnarjevo ženo, tihotapil dojenčka partizanske mamice na Hrvaško, organiziral odbor slovenske OF v Zagrebu in v poraženi Nemčijo zabarantal kup ničvrednih mark za opremo novega hrvaškega filmskega studia. V zazidanem ilegalnem zaporu v Ljubljani je klical na pomoč, bežal iz njega, vendar zli usodi brez pomoči še včerajšnjih prijateljev ni mogel uiti. Zakopana v Arhivu Republike Slovenije, med tisoč dvesto stranmi dosjeja državne varnosti se skriva pozabljena, nikoli razkrita usoda Srečka Robinščaka, ki se je z gestapom, ustaško policijo in Udbo boril za preživetje. Neusmiljena igra usode in greha, ki ga ni, čeprav žre, ne izpusti bralca. Morda bi bilo lažje, če bi sledil le njegovi pesniški domišljiji in ne bi vedel, da vse, kar piše, je res.

Izraz »ritem in blues« je nastal v tem obdobju kot alternativa za poniževalen izraz »rasna glasba«. Sprva so ga uporabljali proizvajalci plošč, da so z njim opisali posnetke, ki so jih prodajali pretežno v okrožjih ... KNJIGE ZA ODRASLE.

Je osebna zgodba o Srečku Robinščaku, ki je življenje izgubil v udbovskih zaporih.Knjigo je, kot pravi Jure Apih, moral napisati, a mlinski kamen, ki ga je nosil za vratom, še vedno ostaja tam. Rdečega mlina blues je pretresljiva pripoved o zli usodi učitelja, ki je avtorja Jureta Apiha gnala, da skozi desetletja sledi njegovim številnim podvigom, aretacijam in trpinčenjem v zaporih. Navadili smo se že, da Slovenec ni sposoben spisati za javnost nekaj vrstic, ne da bi jih vsaj oplazile lektorske oči. Lektoriranje je obvezna proizvodna faza pri nastanku diplomskih, magistrskih, doktorskih del, časopisnih tekstov, pisem bralcev, izvirnega in prevodnega leposlovja, zakonskih aktov in navodil za uporabo. Rdečega mlina blues.

POVEZANE KNJIGE