Metuljčki in mehaniki

Metuljčki in mehaniki - Peter Svetina | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Peter Svetina
DIMENZIJA
11,80 MB
IME DATOTEKE
Metuljčki in mehaniki.pdf
ISBN
4915267936347

OPIS

Večkrat nagrajeni pesnik, pisatelj in prevajalec Peter Svetina (1970), ki s svojimi deli najpogosteje nagovarja otroke, se z mladinsko književnostjo že vrsto let ukvarja tudi teoretsko. Uredil je antologijo starejše slovenske mladinske književnosti Pionirji na promenadi, v pričujočem delu pa se ukvarja zlasti z razumevanjem slovenske mladinske književnosti v odnosu do družbenega konteksta. Knjiga prinaša pogled na oblikovanje literarnega kanona po drugi svetovni vojni, med drugim pa tudi dragocene in manj znane informacije o zgodovini slovenskega založništva za otroke in mladino pri nas. Peter Svetina(1970) je študiral slavistiko na ljubljanski filozofski fakulteti. Doktoriral je iz starejše slovenske poezije, zdaj pa predava slovensko in južnoslovanske književnosti na univerzi v Celovcu. Piše za otroke in odrasle, prevaja zlasti iz češkega in hrvaškega oz. srbskega jezika, ob vsem tem pa ves čas raziskuje slovensko mladinsko književnost. Pričujoča knjiga je rezultat raziskovanja zadnjih desetih let, ki je bilo predstavljeno že v nekaterih člankih, in tvori celoto z antologijo slovenske mladinske književnosti med letoma 1920 in 1948 Pionirji na promenadi (Kondor, 2011). Razpravam v angažirani sveži dikciji se pozna, da njihov avtor dr. Peter Svetina ni samo znanstvenik, marveč tudi pesnik in pisatelj. Njegova monografija, ki osvetljuje vznemirljivo časovno obdobje, prinaša (ob strokovnih izzivih) pomembne nove izsledke, relevantne za vsakršno sodobno interpretacijo zgodovinskega razvoja slovenske mladinske književnosti.

mar 2019. Peter Svetina ( 0) ISBN/EAN:P_9789610154006.

Jezik: Slovenski jezik: Vrsta gradiva: Delo ni kategorizirano (r6) Tipologija: 1.19 - Recenzija, prikaz knjige, kritika: Organizacija: Peter Svetina: Metuljčki in mehaniki : recenzija: Authors: Pregelj, Barbara (Author) Files: This document has no files. This document may have a phisical copy in the library of the organization, check the status via COBISS.

POVEZANE KNJIGE