Tuni in Slovenci povezani skozi stoletja

Tuni in Slovenci povezani skozi stoletja - Bruno Volpi Lisjak | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Bruno Volpi Lisjak
DIMENZIJA
5,92 MB
IME DATOTEKE
Tuni in Slovenci povezani skozi stoletja.pdf
ISBN
8499522983831

OPIS

Čeprav je slovenska obala kratka in smo se Slovenci v Sredozemlju zgodovinsko pojavili zadnji, imamo dolžnost in pravico, da obelodanimo svoj prispevek k antropološki zgodovini Sredozemlja s posebnostjo slovenskega tunolova. Naš tunolov se je razvijal skozi stoletja in je zaznamoval slovenski narod z več vidikov, predvsem s kulturnega in socialnega. Danes, ko so tuni izginili iz Tržaškega zaliva in slovenskega tunolova ni več, je nujno, da tunolov zgodovinsko in etnološko natančno obeležimo, da ga rešimo pred pozabo. Vse to ponuja knjiga o Slovencih in tunolovu v treh razčlenjenih poglavjih – o tunolovu v antiki, o zgodovini tunolova v Tržaškem zalivu in o posebnosti tunolova na slovenski način – z bogato bero dokumentarnega in fotografskega gradiva ter izpod peresa avtorja, ki se je z vso dušo zapisal morju in raziskovanju slovenskega tunolova. o avtorju Kapitan Bruno Volpi Lisjak, Tržačan, rojen leta 1932, dolgoletni pomorščak, menedžer tržaške ladjedelnice, je odličen poznavalec ribištva, raziskovalec in publicist. Njegova številna raziskovalna dela so izšla v raznih revijah in zbornikih. V njih je dokazal, da smo Slovenci mediteranski narod vse od naselitve. Bil je pobudnik za ustanovitev Ribiškega muzeja tržaškega Primorsja in knjižne zbirke Morje, katere delo Tuni in Slovenci povezani skozi stoletja je deveti zvezek.

v 20. stoletje, intenzivirajo pa v so- Veliki val, s katerim smo sodobni Slovenci bolj neposredno povezani, pa se je zgodil v 50.

in 60 letih 20. stoletja, v povezavi z globalno gospodarsko rastjo.

POVEZANE KNJIGE