Leksikon filozofije

Leksikon filozofije - Anton Stres | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Anton Stres
DIMENZIJA
6,96 MB
IME DATOTEKE
Leksikon filozofije.pdf
ISBN
2051949241894

OPIS

Doslej najobsežnejši in najtemeljitejši leksikon filozofije na Slovenskem! Leksikon filozofije dr. Antona Stresa je razlagalne narave in vsebuje več kot 2400 gesel. Gre za edinstven slovar na Slovenskem, saj ga v takem obsegu in s tako temeljito filozofsko obravnavo še nismo imeli. Avtor v njem izčrpno obravnava filozofske pojme in imena številnih filozofov najrazličnejših filozofskih smeri in nazorov ter jih opredeli tako s temeljnimi življenjskimi podatki kot tudi z umestitvijo njihovega filozofskega dela. Slovarska gesla obogati z izvirnimi strokovnimi razlagami, ki so plod avtorjevega dolgoletnega filozofskega raziskovanja. Slovar je jasno in pregledno zasnovan. Uporaben je za najširši krog uporabnikov bodisi za njihov prvi stik s filozofskimi vsebinami bodisi za njihovo poglobljeno filozofsko raziskovanje. »Vidna odlika Stresovega Leksikona filozofije je nepristranska in znanstveno podprta objektivnost avtorjevih geselskih razlag. S tem se močno razlikuje od prejšnjih slovenskih slovarjev ali leksikonov filozofije.«- Akad. dr. Janko Kos »Leksikon filozofije Antona Stresa ni zgolj delo ali knjiga, ki jo vzameš v roke in odložiš, ampak je odsev poti, ki jo je doslej prehodila filozofska racionalnost kot takšna in tudi filozofija na Slovenskem; prav tako pa bo kažipot filozofiji in podpora duhovnemu in političnemu dozorevanju duha v našem prostoru in času.«- Dr. Robert Petkovšek »Gre za delo ogromnega nacionalnega pomena, s katerim se njegov avtor nedvomno z zlatimi črkami zapisuje v zgodovino slovenske filozofije, s tem pa tudi humanistike, znanosti in kulture na splošno.«- Dr. Bojan Žalec O avtorju Anton Stres se je rodil leta 1942 v župniji Rogatec. Po končani gimnaziji v Zagrebu je vstopil v Misijonsko družbo (lazaristi) in tri leta študiral filozofijo in teologijo na Teološki fakulteti v Ljubljani. Študij teologije je dokončal na teološki, študij filozofije pa na filozofski fakulteti Katoliškega inštituta v Parizu. Doktoriral je iz teologije v Ljubljani (1974) in iz filozofije v Parizu (1984). Filozofijo je predaval na Teološki fakulteti v Ljubljani vse do upokojitve 2006, od leta 2015 pa predava na Fakulteti za poslovne vede Katoliškega inštituta v Ljubljani. Objavil je vrsto razprav in knjig s področja zgodovine filozofije, etike in politične filozofije ter filozofije religije.

Kako so ... Leksikon filozofije. Žalec, Bojan.

To delo so mnogi jemali za eksistencialistično, torej za analizo človeškega bivanja v etično-eksistencialnem... Leksikon filozofije - Loške novice Filozofski leksikon leksikografsko je djelo koje sustavno obrađuje filozofiju i srodne joj znanosti. U više od 3500 članaka Leksikon daje sveobuhvatan pregled pojmova, filozofskih smjerova i orijentacija temeljnih filozofskih disciplina, metafizike, ontologije, teorije spoznaje, etike, estetike, filozofije jezika, filozofije znanosti, filozofije uma i dr., kao i života i rada istaknutih i ... Leksikon filozofije.

POVEZANE KNJIGE