Vaje iz neobstoja

Vaje iz neobstoja - Marzanna Bogumiła Kielar | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marzanna Bogumiła Kielar
DIMENZIJA
5,57 MB
IME DATOTEKE
Vaje iz neobstoja.pdf
ISBN
5597610012514

OPIS

Lirična poezija prikazuje destilirano resničnost, je zapisal Aldous Huxley. Toda ob branju pesmi Marzanne Kielar nas spreletava drugačen občutek: občutek, da je poezija sok, iztisnjen iz vse resničnosti s tisto človekovo izkušnjo, ki gre »do konca«, do »najbolj resnične« resničnosti, in nastaja pod visokim pritiskom na samem robu obstoja. Tam, kjer je vse res. S preciznim očesom hladnega opazovalca narisan svet, sveža, haptično nazorna govorica, pretkana z jasnimi, a presenetljivimi podobami: pravkar odprt list neimenovane rastline, mravlja, nenavadna sonca ogromnih severnih pokrajin, mogočne geološke strukture in v njih človek, dva človeka, »organski primesi, uklenjeni v ledu« ... In še zabrisani trenutki vsakdanjosti, ljubezenske bližine: besede, bose v poletni travi, neizgovorljiva bližina, misli, gole, za zmeraj izgubljene v prostranstvih permafrosta ... A resničnost je resnična in vsa tu samo zaradi človeka, tudi ko se zdi, da ga ni, takrat še najbolj: takrat je namreč tu kot uganka vsega; uganka, ki govori v prvi osebi in ve, da je resnično življenje vaja iz neobstoja. Marzanna Bogumiła Kielar je v poljski poeziji samosvoj glas in se je že vse od prvega literarnega nastopa izrazito razlikovala od pesniških vrstnikov, po literarnem listu, ki je izhajal od leta 1987 in v katerem so se v devetdesetih letih uveljavljali mladi pesniki in pisatelji, pogosto poimenovani kar generacija Bruliona. Vse od prve zbirke sodi v sam vrh sodobne poljske poezije. Njen opus ne pozna nihanj, saj so bile že njene prve pesmi literarno zreli izdelki, temveč je kakovostno izenačen, brez zdrsov. Slovenski izbor pesmi Marzanne Bogumiłe Kielar obsega obsežen izbor iz zbirk Sacra converzacione, Materia Prima in Monodija ter celotno zbirko Navigacije.

Koprena se redči, odstira zglajeno vznožje hribov in mestece. Gomolji steblik, pobrani iz zemlje, v dolgi vrsti pod ograjo iz ... Vaje iz neobstoja O prvi dami poljske poezije V debatni kavarni knjižnega sejma Senegačnik in Unukova o poeziji pesnice Kielarjeve.

Mnenja. Komentarje obiskovalcev pred objavo pregledamo.

POVEZANE KNJIGE