Pesmi in leta = Poems and years

Pesmi in leta = Poems and years - Tone Pavček | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Tone Pavček
DIMENZIJA
11,42 MB
IME DATOTEKE
Pesmi in leta = Poems and years.pdf
ISBN
9605341181634

OPIS

Ob posebnem jubileju, 90. obletnici rojstva, smo v novi likovni preobleki izdali pesniško zbirko Pesmi in leta Toneta Pavčka.Izbor pesmi je uredil Pavček sam in sledijo toku njegovega življenja, zbirka pa je prvič izšla ob avtorjevi 80-letnici. Novo podobo ji je ustvarila mlada ilustratorka, ki ima Dolenjsko v krvi, tako kot jo je imel Pavček. Uspelo ji je združiti sodoben likovni pristop s klasično lirično mehkobo, tako značilno za Pavčkove pesmi. Knjigo Pesmi in leta sestavljajo štirje razdelki. Prvi razdelek pripoveduje o zemlji. Pisec spremne besede Peter Kolšek pravi, da je zemlja pri Pavčku »duhovna substanca, v kateri so zajeti narava, lepota, občutek za dobro in občutek za smrt, tudi določena metafizika vernega pogana, kakor se imenuje sam – a hkrati je njegova zemlja tudi najbolj neposredna fizika: njegova rojstna pokrajina Dolenjska, kjer je bil doma in od koder izvira pesnikov temeljni občutek rodovne in nacionalne določenosti«. Druga dva razdelka govorita o ljubezni, kot je prikazana v zbirki Same pesmi o ljubezni, in minevanju. Po Kolškovih besedah izražajo prvi trije razdelki svetlost Pavčkovega opusa, medtem ko se četrti razdelek, Temna zarja, nanaša na njegove najtemnejše verze, ki so povezani s smrtjo njegovega sina in njega samega

Foto Boštjan Pucelj. Marta Bartolj (1979) Sem ilustratorka, diplomirala na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, magistrirala po bolonjskem sistemu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana.

Poštnina je brezplačna. Jubilejna in prenovljena izdaja je posvečena pesnikovi 90.

POVEZANE KNJIGE