Nepomemben

Nepomemben - Thomas Hardy | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Thomas Hardy
DIMENZIJA
12,34 MB
IME DATOTEKE
Nepomemben.pdf
ISBN
2456446969938

OPIS

Jude Fawley si tako močno želi postati učenjak, da se že kot otrok sam začne učiti latinščino in grščino. Toda njegove sanje o univerzitetni izobrazbi v Christminstru se porušijo, ko ga v zakon zapelje stremuška Arabella. Navsezadnje se preseli v Christminster, kjer se zaposli kot kamnosek. Tam spozna svobodnjaško in občutljivo Sue, se zaljubi in sproži kolesje, ki se nezadržno vrti proti tragediji. Roman o Judu Fawleyu je pod naslovom Jude the Obscure v knjižni obliki (pred tem je po delih izhajal v reviji New Monthly Magazine) izšel leta 1895, besedilo pa je vmes doživelo tudi precej sprememb, največ zaradi zaskrbljenosti, kako se bo na vsebino odzvalo bralno občinstvo. Verzija romana, ki danes velja za zadnjo, je izšla leta 1912, v muzeju v Dorsetu pa obstaja izvod te edicije, ki vsebuje Hardyjeve številne dodatne opombe in priča o tem, da se je še dolgo po prvi izdaji ukvarjal z njegovo vsebino. Znano je, da je wakefieldski škof svojo kopijo romana zažgal zaradi neprimerne in obscene vsebine, kar naj bi avtorja močno prizadelo in zaznamovalo tudi njegovo kasnejšo ustvarjalnost. O AVTORJU Thomas Hardy, kamnosekov sin, se je rodil v Dorsetu v Angliji leta 1840. Izučil se je za arhitekta in deset let delal v Londonu in Dorsetu. Pisateljsko kariero je začel kot prozaist, ko je leta 1871 izšlo njegovo delo Desperate Remedies, in kmalu je bil dovolj uspešen, da je lahko arhitekturo zamenjal s pisateljskim poklicem. Hardy velja za viktorijanskega realista, v svoji prozi pa je raziskoval družbene omejitve, ki jih je prinašalo življenje v viktorijanski Angliji, in kritiziral prepričanja, izhajajoča iz takratne družbe, še posebej tista, ki so se dotikala zakonskega življenja, izobrazbe in religije. Zdelo se mu je, da so namreč omejevala ljudi in bila vzrok za številna nesrečna življenja posameznikov. Zaradi svojih pogledov na družbo je bil deležen številnih kritik, še posebej pri romanih Čista ženska – Tess iz rodovine d'Urbervillov (Tess of the D’Urbervilles, 1891) in Nepomemben (1895), ki danes veljata za klasični deli, v času izida obeh pa so mu poleg ostalega očitali, da je preveč mračnjaški in obseden s spolnostjo. Hardyja je sovražnost javnosti ob izidu dela o Judu precej pretresla, po njem ni napisal nobenega romana več, je pa bil zato toliko bolj ustvarjalen kot pesnik (napisal je osem pesniških zbirk) in danes velja za enega največjih angleških pesnikov 20. stoletja.

Izvoz v EndNote (RIS format) Avtor(ji) Hardy, Thomas (avtor) Osredkar, Meta (avtor dodatnega besedila, prevajalec) Vir. knjige.

Poštnina je brezplačna. Jude Fawley si tako močno želi postati učenjak, da se že kot otrok sam začne učiti latinščino in grščino.

POVEZANE KNJIGE