Istomesečniki

Istomesečniki - Svetlana Slapšak | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Svetlana Slapšak
DIMENZIJA
11,36 MB
IME DATOTEKE
Istomesečniki.pdf
ISBN
6778480758040

OPIS

Kako biti pacifist v času vojne? Recimo v devetdesetih v Beogradu? Skupina žensk, sorodnic in prijateljic, rešuje, kar se rešiti da: svoje moške skrivajo pred vojaškim naborom, skrbijo za begunce, bolne, druga za drugo. Ob tem izgubljajo prijatelje in službe, zato glavna junakinja Milica služi – anonimno – kot tipkarica velikega nacionalnega pisca. Pri delu tako trpi, da si da duška s pisanjem romana pod vplivom sester Brontë. Ob kroniki Miličine družine in zabavnih ironičnih odlomkih nacionalističnega proznega trobezlanja tako beremo šefeministični ljubezenski roman.Knjiga je prejela Vitalovo nagrado za najboljšo srbsko leposlovno knjigo leta 2016 in bila v ožjem izboro za Ninovo nagrado in nagrado Meše Selimovića.Že dolgo nisem prebral česa tako osebnega, toplega, angažiranega, kot je roman Istomesečniki. Aktivistični feminizem Svetlane Slapšak me je pripravil do tega, da sem prvič v svojem odraslem življenju resno meditiral o ženski kot o večvrednem spolu homo sapiensa. Prišel sem do zaključka, da ženska prekaša moškega v nadarjenosti za življenje, tako da sem z lahkim srcem prestopil v feministične vrste. Do pred kratkim sem se namreč imel za klasičnega mačota, a zdaj sem definitivno na drugi strani.Dušan Jovanović (iz spremne besede)

Roman je v Srbiji zbudil pozornost, vendar avtorica opozarja, da ima tam še zmeraj dokaj omejen krog bralcev: "V Srbiji so redki prišli do stopnje, na kateri bi spoznali, kaj se je zgodilo, in razmišljali tudi o svoji odgovornosti." Opis izdelka. Goga, 2018.

Slapšak, Svetlana. Vrsta gradiva - roman ; leposlovje za odrasle Izdaja - 2.

POVEZANE KNJIGE