Čas skrajnosti

Čas skrajnosti - Eric J. Hobsbawm | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Eric J. Hobsbawm
DIMENZIJA
8,94 MB
IME DATOTEKE
Čas skrajnosti.pdf
ISBN
9568406009883

OPIS

Temeljno delo svetovno priznanega zgodovinarja, eruditskega humanista in publicista, v katerem se struktura »kratkega 20. stoletja« izrisuje kot triptih: dobi katastrofe od leta 1914 do let po drugi svetovni vojni, ki zajema čas totalne vojne, svetovno revolucijo, padec liberalizma in konec imperijev, je sledilo petindvajset ali trideset let »zlate dobe«, izjemne gospodarske rasti in družbene preobrazbe (družbena in kulturna revolucija 1945– 1990), ki je verjetno spremenila človeško družbo globlje kot katerokoli drugo obdobje, primerljivo po svoji kratkosti. Zadnji del stoletja pa je bil znova obdobje razkroja, negotovosti in krize za velika prostranstva sveta, denimo za Afriko, nekdanjo ZSSR in nekdanje socialistične države Evrope, pa dejansko doba katastrofe iztek hladne vojne z uničenjem socialističnih sistemov. Ko so se osemdeseta leta prevesila v devetdeseta, je razpoloženje ljudi, ki so razmišljali o preteklosti in prihodnosti, vse bolj spominjalo na pobitost fin-de-siècla. Z zornega kota devetdesetih je šlo »kratko 20. stoletje« na poti od enega do drugega kriznega obdobja skozi kratko zlato dobo in je zdaj na poti v neznano in problematično, a nikakor ne nujno apokaliptično prihodnost. Tako je avtor 20. stoletje orisal s »ptičje perspektive«, kot se je izrazil sam.Nadvse informativna zgodovinska knjiga z ogromno humanističnega duha, primerna za najširši krog ljudi. Delo vsebuje obsežno bibliografijo, imensko in stvarno kazalo ter slikovno gradivo.Čas skrajnosti: Svetovna zgodovina 1914– 1991 je sklepno temeljno delo v nizu preostalih treh s pregledom in analizo novoveškega svetovnega dogajanja: Čas revolucije: Evropa 1789– 1848, Čas kapitala: 1848– 1875, Čas imperija: 1875– 1914 ter avtorjeve biografije Zanimivi časi: Moje doživetje 20. stoletja, ki smo jih prav tako izdali pri Sophii. Skupaj s študijami Ellen Meiksins Wood, Perryja Andersona, Alexandra Rabinowitcha in Silvia Ponsa, ki smo jih izdali v zbirki Naprej! in jih prav tako priporočamo v branje, uokvirja refleksijo o kontekstih zgodovinskih in kulturnih dogajanj v 20. stoletju.

stoletja, ki smo jih prav tako izdali ... Čas skrajnosti in strahu Tarča. Je bila krvava novembrska noč v Parizu tisti zgodovinski in psihološki mejnik, po katerem se začenja novo štetje časa: Evropa prej in potem, življenje pred terorističnim napadom in po njem? Primerjave s podobnimi prelomnimi dogodki v novejši zgodovini se vsiljujejo kar same: če je Pariz evropski 11 ... Čas skrajnosti: svetovna zgodovina 1914-1991 Znanstveno in publicistično središče, Ljubljana 2000 .

Je v ozemeljskih sporih z vsemi svojimi sosedami, razen kajpak z Madžarsko in Italijo, s katero se ima tudi za sosedo. Ima se tudi za sosedo z Avstrijo, Slovenija je samo moteč vmesni količek, na Slovenijo gledajo iz Zagreba zviška, tako kot ... Delo: Čas skrajnosti (14.

POVEZANE KNJIGE