Hibridni žanri

Hibridni žanri - Marko Juvan | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marko Juvan
DIMENZIJA
6,35 MB
IME DATOTEKE
Hibridni žanri.pdf
ISBN
1779814192917

OPIS

Hibridnost je koncept, ki ga je Bahtin v svoji teoriji romana iz naravoslovne teorije vrst ter jezikoslovja prenesel v literarno poetiko in teorijo kulture. Marko Juvan, literarni teoretik z ZRC SAZU v Ljubljani in profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti, se v Hibridnih žanrih, svoji šesti knjigi v Novih pristopih, posveča zgledom novoveškega evropskega pisanja, v katerem se križajo logike literature, mišljenja in izkustva.Metapoezija, esej in avtobiografija so pomembne hibridne zvrsti, v katerih se singularnost literature interdiskurzivno preplete z govoricami mišljenja in zvrstmi neliterarnega beleženja izkustva. Hibridni so tudi postopki, s katerimi književnost kot nadzvrst ustvarja vtis, kot da presega mišljenje samo.Za sklep Juvan na ozadju boja literarne vede za obstanek analizira žanrsko teorijo z vidika zgodovine hibridiziranja konceptov naravoslovnih in humanističnih znanosti. Rdeča nit avtorjevih razlag je v metamorfozah sistemov vednosti ter spremembah družbenega položaja literarnega polja in vrednosti ustvarjalnega dela od 18. stoletja naprej.

dr. Urško Perenič; samo za E-sloveniste), bomo letos obravnavali naslednje teme: Marko Juvan, Hibridni žanri (LUD Literatura, 2017), Alen Širca, Slovenska baročna literatura v evropskem kontekstu (KUD Logos, 2016) in Alojzija Zupan Sosič, Teorija pripovedi (Litera, 2017).

Marka Juvana, ki je pred nedavnim izšla pri založbi LUD Literatura, tedaj hitro ugotovimo, da koncept hibrida že več desetletij s pridom uporablja tudi znanost, ki se ubada s preučevanjem besedne umetnosti. Razvoj znanosti in tehnološka orodja so v vizualni umetnosti vedno napovedala pojav novih umetniških zvrsti in odločno spremembo tako v vsebini kakor tudi pri načinu posredovanja vizualnih sporočil. Eno takšnih orodij je tudi odprtokodna inačica programa Max/MSP, ki ponuja skladateljem in vizualnim umetnikom grafično okolje za interaktivno programiranje, digitalno arhitekturo zvoka v ... Novice Hibridni dostop: najhitrejši internet v trojčku tudi brez "optike" Z namenom zagotavljanja najboljše uporabniške izkušnje stacionarnega interneta tudi tam, kjer ni smiselna ali mogoča napeljava … Teme predavanj [].

POVEZANE KNJIGE