Druga preteklost

Druga preteklost - Vinko Möderndorfer | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Vinko Möderndorfer
DIMENZIJA
3,77 MB
IME DATOTEKE
Druga preteklost.pdf
ISBN
3687851513946

OPIS

Druga preteklost je monumentalna prozna freska izmišljene Doline, arhetipske slovenske vasi v začetku dvajsetega stoletja. V njej vrvijo najrazličnejši liki – tu so Slovenci: kajžarji, delavci na žagi, obrtniki, natakarice, dekle, premožni gostilničar in župan. Med Nemci kraljuje lastnik žage in graščak, njegova elegantna hči se najprej zagleda v revnega delavca, a še pravi čas pade izbira na županovega sina, da se ustaljena razmerja še utrdijo. Junaki govorijo malce nemško, malce slovensko, identiteta ni usodnega pomena, a s približevanjem druge svetovne vojne se med Slovenci veča število nemškutarjev, prijaznega judovskega zdravnika pa se raje na hitro znebijo. Večina si še vedno želi zariniti glavo globoko v pesek in le delati, živeti … dokler se ne zgodijo prve partizanske akcije, nato streljanja talcev. Naenkrat povsod okoli Doline gori vojna, v njej se kujejo načrti za maščevanje, ki ji bo sledilo.

Med Nemci kraljuje lastnik žage in graščak, njegova elegantna hči se najprej zagleda v revnega delavca, a še pravi čas pade izbira na županovega sina, da ... Druga preteklost. Manca Košir, Bukla 140, 07.2.2018.

V njej vrvijo najrazličnejši liki - tu so Slovenci: kajžarji, delavci na žagi, obrtniki, natakarice, dekle, premožni gostilničar in župan. Kot je preteklost, kakor jo vidi literatura, vedno že druga preteklost, tudi roman Druga preteklost ni navaden zgodovinski roman, temveč roman o pisanju romana in premislek, kako se drobci zgodb v zgodovinski freski zlepijo med seboj v novo celoto s svojimi zakonitostmi. Med zgodbo o Petru in Mojci so namreč postavljena poglavja, ki ... Druga preteklost je monumentalna prozna freska izmišljene Doline, arhetipske slovenske vasi v začetku dvajsetega stoletja.

POVEZANE KNJIGE