Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih

Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih - Adrijan Lah | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Adrijan Lah
DIMENZIJA
4,98 MB
IME DATOTEKE
Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih.pdf
ISBN
3214110459962

OPIS

V knjigi je obravnavanih več kot 60 slovenskih književnikov in književnic, esejistov in publicistov, ki so bili zaprti v času komunistične diktature v Sloveniji med leti 1945 in 1991.Objavljeni so biografski podatki književnikov in književnic; verjetni ali možni razlogi za njihovo zaporno kazen ter spominski in literarni odzivi književnikov in književnic na lastne zapore in delno tudi na zapore drugih sojetnikov.Komunizem v Sloveniji je imel tako kot vsak totalitarni sistem dva bistvena temelja: teror in propagando. S terorjem je manjšina vladajočih komunistov obvladovala ostale državljane, s propagando pa je ta ista manjšina prekrivala teror. Ker se je omenjena propaganda v največji meri širila z govorjeno in pisano besedo, je razumljivo, kakšen pomen so dobili besedni ustvarjalci: od časnikarjev do književnikov. Vsaka svobodna beseda v tisku je bila potencialna nevarnost za režim in zato so bili za krajši ali daljši čas zaprti številni ustvarjalci vseh generacij.

oktobra je bila v prostorih DSP predstavitev knjige Andrijana Laha Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih. Na pogovoru, ki ga je vodila Ifigenija Simonović, sta sodelovala avtor knjige in Alenka Puhar.

Za primer navaja nedavno izšlo delo Domov Aljoše Furlana, sina obsojenca v Nagodetovem procesu Borisa Furlana. Andrijan Lah: Wikipedija:WikiProjekt Romani/Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih Peter Kolšek : Wikipedija:WikiProjekt Romani/Portreti sodobne slovenske literature : 1991-2016 Slovenski književniki rojeni do leta 1899 (dodatna knjiga) Avtor: 28,90 € V tej knjigi so predstavljeni slovenski pesniki, pisatelji in dramatiki, ki so bili rojeni do leta 1899 in bi že morali biti predstavljeni, pa zaradi različnih vzrokov niso bili. Predstavljeni so različni ljudje - po socialnem izvoru, spolu, svetovnem nazoru, poklicu, stanu in še čem. V skoraj neznani knjigi, a izjemno pomembni in nepogrešljivi za razumevanje odnosa totalitarne oblasti do literatov, napisal jo je Andrijan Lah, njen naslov pa je Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih, je našel svoj prostor tudi Marjan Rožanc. - slovenski knjiŽevniki in knjiŽevnice v komunistiČnih zaporih - 14,99 evr, - Bogdan Novak - Zaljubljeni vampir - 7,99 Evr, - NI VEČ!!, - kama sutra vatsjajana - 7,99 evr, Gradec, Dunaj, Praga, Krakov, Ljubljana (1839-1943) Tone Smolej.

POVEZANE KNJIGE