Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha

Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha - Nicolas de Condorcet | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Nicolas de Condorcet
DIMENZIJA
11,79 MB
IME DATOTEKE
Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha.pdf
ISBN
7846894837494

OPIS

Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha (spis je izšel šele posmrtno) je nastajal v burnih mesecih, ko se je Condorcet, ki je sicer simpatiziral z žirondisti, zaradi spora s montagnardi glede predloga nove francoske ustave in posledičnega naloga za njegovo aretacijo skrival v Parizu. Spis je razdeljen na deset obdobij – od domnevnih začetkov človeške družbe pa vse do zmerno optimistične skice prihodnjega razvoja človeštva. Condorcet skuša z velikopotezno historično analizo pokazati, da je vsakršen družbeni, politični in moralni napredek tesno povezan z napredovanjem človeškega duha, se pravi z napredovanjem spoznanja, znanosti in umetnosti ter zlasti z njihovo sedimentacijo v širšem družbenem tkivu, ki edino lahko navadnega človeka otrese spon predsodkov in zagotovi prosto pot naravnemu razsvetljenju v imenu razuma.

novembra, 2019 / Hiša DSP , Kolumna/esej , Mišljenje , Skupni prostor Proti modernemu svetu: tradicionalizem in fašizem Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha nas, obogatene z izkušnjami poznejše preteklosti, še vedno zmore spodbuditi: če njegovo osnovno idejo nujne utopične dovršitve sveta interpretiramo kot še zmeraj aktualno možnost moralnega, kulturnega in političnega napredka človeštva, smo na pravi poti k ovedenju naše moralne dolžnosti, da si kot posamezniki in kot družba po ... Kakšni bi lahko bili kriteriji za takšen napredek človeškega duha v dobi vse bolj pametnih strojev ... Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha.

Easily share your publications and get them in front of Issuu's ... Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha, (Studia humanitatis). Ljubljana: Studia humanitatis, 2016.

POVEZANE KNJIGE