Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha

Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha - Nicolas de Condorcet | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Nicolas de Condorcet
DIMENZIJA
6,27 MB
IME DATOTEKE
Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha.pdf
ISBN
4011679949776

OPIS

Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha (spis je izšel šele posmrtno) je nastajal v burnih mesecih, ko se je Condorcet, ki je sicer simpatiziral z žirondisti, zaradi spora s montagnardi glede predloga nove francoske ustave in posledičnega naloga za njegovo aretacijo skrival v Parizu. Spis je razdeljen na deset obdobij – od domnevnih začetkov človeške družbe pa vse do zmerno optimistične skice prihodnjega razvoja človeštva. Condorcet skuša z velikopotezno historično analizo pokazati, da je vsakršen družbeni, politični in moralni napredek tesno povezan z napredovanjem človeškega duha, se pravi z napredovanjem spoznanja, znanosti in umetnosti ter zlasti z njihovo sedimentacijo v širšem družbenem tkivu, ki edino lahko navadnega človeka otrese spon predsodkov in zagotovi prosto pot naravnemu razsvetljenju v imenu razuma.

Francoski filozof Nicolas de Condorcet (1743-1794) je v Očrtu zgodovinske slike napredovanja človeškega duha popisal tako začetke človeške družbe kot zmerno optimistične skice njenega prihodnjega razvoja. S historično analizo je skušal pokazati, da je ... Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha: Nicolas de CONDORCET : 17,00€ ... Naš miselni dialog bo tokrat soočil besedili iz 18.

ISBN 978-961-6798-64-8. Ljubljana: Studia humanitatis, 2016.

POVEZANE KNJIGE