Mavrica na tri plamene, bog nas živi vse Slovene

Mavrica na tri plamene, bog nas živi vse Slovene Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
5,39 MB
IME DATOTEKE
Mavrica na tri plamene, bog nas živi vse Slovene.pdf
ISBN
9421723286960

OPIS

Knjiga prinaša zapise 297 zgodb iz štirinajstih občin: Apače, Dornava, Gorišnica, Gornja Radgona, Križevci pri Ljutomeru, Ljutomer, Markovci, Ormož, Radenci, Razkrižje, Središče ob Dravi, Sv. Jurij ob Ščavnici, Tomaž pri Ormožu in Veržej. Zapisovalci so jih iz ust osamljenih prebivalcev na zapuščenih domačijah zadnji hip rešili pred pozabo in pri zapisih upoštevali tudi jezikovne posebnosti. Sledi starodavne duhovne dediščine so prikazane v pravljicah, bajkah, legendah, raznovrstnih povedkah, tudi šalah, ki so lajšale delovni vsakdanjik. O etnološki dediščini govorijo stara znanja o nekdanjem kmečkem gospodarstvu in starih obrteh na podeželju, spomini na fantovske vragolije in dekliške nezgode, modrosti preskušene starosti in nejeverne uvere. Tako je obarvana še zadnja bela lisa zbirke Glasovi v severovzhodni Sloveniji, priča o nekdanji podeželski duhovni in družbeni kulturi na jugovzhodnem delu Slovenskih goric s Prlekijo in Ptujskim poljem z znamenito Lükarijo. Knjigo bodo gotovo radi jemali v roke dijaki z Gimnazije Frana Miklošiča iz Ljutomera in Gimnazije Ormož, ki so bili zaprošeni, da oblikujejo njeno notranjo opremo.Besedila zbrali:Pšajd, JelkaHuber, MatejaKorpič, NevenkaSerec Hodžar, AnjaStanonik, MarijaAndrejek, TamaraKanop, BrankoVolk Bahun, MancaKorošec, Martina, 1984-Buzeti, LauraErjavec, Nika, 2000-Ivanič, Iva

knjigo zbirke Glasovi bo predstavila Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja Murska Sobota. Ena takih bo jutri, v sredo (14. junija), ko bo ob 19.

Anja Serec Druga redna novinarska konferenca Založbe ZRC v 201711. april 2017 (Atrij ZRC)Jelka Pšajd, Mateja Huber, Nevenka Korpič, Anja Serec Hodžar: Mavrica na tri pl... Kraji, ki ležijo na vzhodnem delu Slovenskih goric in Ptujskega polja, se lahko pohvalijo s svojo knjigo folklornih in spominskih pripovedi Mavrica na tri plamene, Bog nas živi vse Slovene.

POVEZANE KNJIGE