Še vedno na prepihu

Še vedno na prepihu - Milan Trobič | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milan Trobič
DIMENZIJA
9,11 MB
IME DATOTEKE
Še vedno na prepihu.pdf
ISBN
8132157536619

OPIS

V knjigi je 705 folklornih pripovedi s prepišnega območja med Logatcem in Črnim Vrhom, Uncem in Rovtami. V spomin shranjujejo potovanja ljudi, načine življenjskega preživetja, značilne dejavnosti, družbene stike in odnose, verovanja, vrednote, besede in druge značilnosti dnevnega življenja.Razvrščene so po v zbirki utrjenih razdelkih. Posebno mesto imajo roparske pripovedi, pa seveda zgodovinske, socialne in etnološke, v katerih se najneposredneje izražajo območne posebnosti. V zavesti Slovencev to nekoliko obrobno območje postavljajo v središče zgodovinske in prostorske prepišnosti, nekdaj posebej med Dunajem in Trstom, danes pa vpeto v sodobne družbene procese. Avtor – etnolog in novinar – je morda v zadnjem hipu tenkočutno prestregel spomine na pretekle dogodke in podeželsko kulturo, ki so jo vzdrževala številna kmečka in obrtna opravila, različne oblike furmanstva, spremljale pa so jih delovne, letne in šege življenjskega kroga s praznovanji, bogato znanje, veščine in modrosti. Z njimi so se ljudje prebijali skoz trdo vsakdanje življenje v okolju, ki mu narava ni prizanašala, kakor mu niso prizanašale razgibano zgodovinsko dogajanje in družbene spremembe.

Veselimo se napredka, ki ga je Anja ... V knjigi je 705 folklornih pripovedi s prepišnega območja med Logatcem in Črnim Vrhom, Uncem in Rovtami. V spomin shranjujejo potovanja ljudi, načine življenjskega preživetj Prijazno vabimo v Knjižnico Jožeta Udoviča v Cerknici na predstavitev knjige novinarja in etnologa Milana Trobiča Še vedno na prepihu - Pripovedi iz dežele med Logatcem in Črnim Vrhom, Uncem in Rovtami, ki je letos izšla pri Založbi ZRC.Z avtorjem se bo pogovarjal Miloš Toni. Mestna knjižnica Idrija in Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU prijazno vabita vabita na predstavitev knjige dr.

Od leta 1988 pa je redno zaposlen na Radiu Slovenija. Je avtor številnih poljudnih in znanstvenih člankov, in avtor treh samostojnih monografij: Furmani - Skozi Postojnska vrata do morja in naprej ( 2003), Po Krpanovi sledeh (2005), Še vedno na prepihu (2016). Zdravstveni zakon je še vedno na prepihu.

POVEZANE KNJIGE