Poletje v gostilni

Poletje v gostilni - Lara Paukovič | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Lara Paukovič
DIMENZIJA
7,87 MB
IME DATOTEKE
Poletje v gostilni.pdf
ISBN
6230747517568

OPIS

Lara Paukovič (1993) se je po klasični gimnaziji Poljane vpisala na študij primerjalne književnosti in anglistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2015 je diplomirala z nalogo Vermeer v romanesknem ciklu Marcela Prousta Iskanje izgubljenega časa, trenutno pa zaključuje magistrski študij. Piše kritike, kratke zgodbe in članke za različne slovenske literarne portale in revije, organizira literarne dogodke in je literarna urednica spletne kulturne platforme Koridor – križišča umetnosti. Poletje v gostilni je njen romaneskni prvenec.Zgodbo romana Poletje v gostilni pripoveduje Nastja, nadobudna študentka slovenščine in sociologije, ki se, presenečena nad realnostjo – med poletnimi počitnicami ji ne uspe najti službe v svoji stroki – , nerada zaposli v srbski gostilni na obrobju Ljubljane. Tam se znajde v središču vsega, kar jo na tem svetu moti: od narobe izpisanih imen vin na meniju do mehkih ć-jev in trdih l-jev v govoru zaposlenih, še najbolj pa dejstva, da se je, intelektualka z arzenalom latinskih rekov na jeziku, znašla v situaciji, kjer takšni atributi ne zaležejo prav dosti. Da je mera polna, si mora priznati, da se je, vsem svojim načelom navkljub, zagledala v enega od natakarjev. Poletje v gostilni je roman o odraščanju, o izkušnjah, ki zamajejo naše predstave o svetu, o trenutkih spoznanja, da z razdalje sodimo stvari precej drugače kot od blizu. Ali kot Nastja ugotovi sama: Vse skupaj je navadno sranje. Kup stereotipov, okoli katerih je lahko biti pameten, dokler se sam ne ujameš v njihove zanke.

Kulturo urejajo in vodijo redaktorice: Andreja Kočar, Nina Jerman, Melita Kontrec in Teja Kunst. Romaneskni prvenec Lare Paukovič Poletje v gostilni (Založba Beletrina) se po svoje bori sam s sabo; glavna in prvoosebna pripovedovalka Nastja, ki se v neki ljubljanski srbski gostilni zaposli čez poletje oziroma za en mesec, ima predvsem težave sama s sabo in svojimi predsodki do t.i. čefurjev in v sebi zadržuje stereotipe o njih, ne da bi se poglobila sama vase in dopustila, da so ljudje različni, kjerkoli že so, čeprav pridejo kot tujci ali prišleki k nam, se pravi v Slovenijo. Zgodba romana Poletje v gostilni (Beletrina) Lare Paukovič je pripeta na realnost, ki jo doživljajo mnogi mladi - ker študentka slavistike ne dobi dela na svojem področju, pristane za šankom v srbski gostilni.

Roman je napisan skozi oči prvoosebnega pripovedovalca Lojza. Lojzek, kot ga vsi kličejo, je delavec na žagi pri Gošniku, ki ima v lasti tudi gostilno, kamor Lojzek zahaja s prijatelji in igra ... Zgodbo romana Poletje v gostilni pripoveduje študentka slovenščine in sociologije Nastja.

POVEZANE KNJIGE