Paul Celan: pesnik, preživelec, Jud

Paul Celan: pesnik, preživelec, Jud - John Felstiner | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
John Felstiner
DIMENZIJA
7,31 MB
IME DATOTEKE
Paul Celan: pesnik, preživelec, Jud.pdf
ISBN
8058848258276

OPIS

Paul Celan (1920– 1970) je eden največjih, če ne celo največji pesnik 20. stoletja. O njem so mdr. pisali véliki filozofi 20. stoletja (Gadamer, Lévinas, Derrida), na Slovenskem je v zbirki Lirika izšel knjižni izbor Celanovih pesmi v prevodu in potem še nekaj manjših izborov, vendar se o njem za zdaj piše bolj malo. Knjiga Paul Celan: pesnik, preživelec, Jud (1995) je biografija, v kateri se pripoved o pesnikovem življenju prepleta z interpretacijo njegovih pesmi. V dobrih dvajsetih letih je postala eno temeljnih del celanoslovja. Johnu Felstinerju (1936), ameriškemu Judu in dolgoletnemu profesorju za angleško literaturo na Stanfordu, je dolgoletna prevajalska izkušnja s Celanovim pesništvom omogočila, da v svoji knjigi odpre marsikatera vrata v Celanovo temno, hermetično govorico in osvetli to, na kar meri na prvi pogled neprebojna pesniška šifra. Felstiner iz prve roke in mojstrsko razkriva, kako se rešujejo prevajalski problemi, in to ob tako radikalno pesniškem jeziku, kot je Celanov – ob jeziku, ki se mu pesnik izpostavlja s svojim metafizično nezavarovanim bivanjem in ki, nabit z brezdanjostjo tega bivanja, stopa v eksces.

stoletja. Knjiga Paul Celan: pesnik, preživelec, Jud (1995) je biografija, v kateri se pripoved o pesnikovem življenju prepleta z interpretacijo njegovih pesmi. V dobrih dvajsetih letih je postala eno temeljnih del celanoslovja. Paul Celan : pesnik, preživelec, Jud; Paul Celan Paul Celan : pesnik, preživelec, Jud; Paul Celan.

stoletja, je z izjemno kompleksno pesniško govorico dodobra spremenil svetovni ... Na Besedni postaji bomo predstavili knjigo Johna Felstinerja, Paul Celan: pesnik, preživelec, Jud (LUD Literatura) Kot kaže že naslov knjige, bo govor tako o pesnikovi posebni, tragični življenjski izkušnji kot izjemno zahtevni, vendar tudi nadvse navdihujoči poeziji, ki še dandanes sproža prave poplave akademskih študij. Čas zadnje spremembe strani: 17:48, 20. november 2020.

POVEZANE KNJIGE