Črna koža, bele maske

Črna koža, bele maske - Frantz Fanon | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Frantz Fanon
DIMENZIJA
7,27 MB
IME DATOTEKE
Črna koža, bele maske.pdf
ISBN
4900953844801

OPIS

Črna koža, bele maske na Martiniku rojenega in v Lyonu izšolanega psihiatra in filozofa Frantza Fanona je eno temeljnih del postkolonialnih študij, afriških študij in sorodnih disciplin, ki so se izoblikovale šele po izidu te knjige v letu 1952. Obenem je sočasni prispevek k antikolonialnemu boju po drugi svetovni vojni, ki ima kot takšen tudi izjemen dokumentarni pomen. Knjiga s pomočjo izvirnega radikalnega humanizma poseže v ideologijo povojnega kolonializma. S tem ponudi alternativo tako politiki asimilacije vladajoči belski skupnosti kakor reakcionarnim filozofijam črnske superiornosti.Razkrinkavanje podjarmljenosti koloniziranih skupnosti, ki se je v Fanonovem opusu stopnjevalo vse do njegove zadnje knjige, Les damnés de la terre (Upor prekletih), je v mladostnem prvencu Peau noire, masques blancs (Črna koža, bele maske) podkrepljeno s humanizmom v Franciji študirajočega in prakticirajočega črnskega psihiatra iz Francoskih Karibov. Upor prekletih je v slovenskem prevodu izšel že leta 1963; slovenska izdaja knjige Peau noire, masques blancs pa slovensko bralstvo seznanja s študijo, ki se je v vmesnem času izkazala za enako pomemben prispevek k politični filozofiji in sociologiji kakor Upor prekletih. Tako je obenem v slovenščini nastal verodostojen portret klasika sodobne humanistike in družboslovja.

Koncept, režija, koreografija Maša Kagao Knez Dramaturgija in režija 2 Ivana Djilas Soustvarjanje koreografije Rosana Hribar Avtorska glasba Boštjan Gombač Besedila songov Joseph Nzobandora - Jose Kostumografija Jelena Proković Oblikovanje videa Vesna Krebs Oblikovanje svetlobe in scenskih elementov Danilo Pečar Art event in Novo Mesto, Slovenia by Tretji oder and Anton Podbevšek Teater on Saturday, March 6 2021 Vsekakor je zadnjih nekaj strani knjige Črna koža, bele maske pisanih kot napotek za prihodnost, kot da bi Fanon že pred osamosvojitvijo večine kolonialnih držav videl bedo popisovanja sedanje begunske krize. Novinarji, ki 65 let po izdaji Fanonove knjige pišejo o razliki med nami in njimi, ki viktimizirajo ali glorificirajo "nas" in njih", bi morali vzeti v roke to poetično in hkrati izjemno koncizno delo. Vsekakor je zadnjih nekaj strani knjige Črna koža, bele maske pisanih kot napotek za prihodnost, kot da bi Fanon že pred osamosvojitvijo velike večine kolonialnih držav videl bedo popisovanja sedanje begunske krize.

Novinarji, ki 65 let po izdaji Fanonove knjige pišejo o razliki med nami in njimi, ki viktimizirajo ali glorificirajo "nas" in njih", bi morali vzeti v roke to poetično in hkrati izjemno koncizno delo. Tretji oder ponuja širok izbor vrhunskih gledaliških predstav vseh največjih slovenskih gledališč - v živo kar pri vas doma. Obveščamo vas o live stream premieri: ČRNA KOŽA, BELE MASKE v režiji in koreografiji Maše Kagao Knez, ki nastaja v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in Plesnega Teatra Ljubljana. Soustvarjalci predstave in nastopajoči: Lina Akif, Joseph Nzobandora-Jose, Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah, Maša Kagao Knez Koncept, režija, koreografija: Maša Kagao Knez Dramaturgija in ... Črna koža, bele maske Broširana - 27.

POVEZANE KNJIGE