Blejska knjiga

Blejska knjiga Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
9,88 MB
IME DATOTEKE
Blejska knjiga.pdf
ISBN
8446905540006

OPIS

Čeprav Bled ni mesto v strogem pomenu besede, je njegova zgodovina tako razgibana in zanimiva, da smo se odločili v serijo knjig o slovenskih mestih uvrstiti tudi ta, ne samo turistično znamenit kraj. Na Bled je navezanih vrsta literarnih del proze ni poezije, posebej bogato pa je spominsko gradivo pričevalcev iz različnih obdobij. Od ljudskega pesništva preko romantike in moderne, pričevanj iz habsburških časov in prve svetovne vojne, obdobja med obema vojnama, ko je bil Bled v poletnih mesecih, ko se je tja preselil dvor Karađorđevićev tako rekoč glavno mesto tedanje države, nemška okupacija in partizanski odpor v drugi vojn in povojni čas – kraj je ves čas svojega obstoja puščal za seboj zanimiva literarna in zgodovinska pričevanja.

Nahaja se na rečnih terasah med izstopom rečice Radovne iz soteske Vintgarja in desnim bregom reke Save Dolinke. Blejska Dobrava.

decembra 1992 odmevale besede nekega častnega liberijskega konzula, rojaka iz Podkorena, ki je slišal na ime Nikolaj Oman. Seznam podjetij in oseb - Blejska cesta, TRŽIČ. Poiščite podjetja in osebe po seznamu krajev in ulic. e-knjiga Goran Gluvić: Blejsko potrkavanje.

POVEZANE KNJIGE