Proti znanosti

Proti znanosti - Dominique Pestre | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dominique Pestre
DIMENZIJA
5,20 MB
IME DATOTEKE
Proti znanosti.pdf
ISBN
7577841983610

OPIS

Dominique Pestre je fizik in zgodovinar znanosti, vodja študijev na l’École des hautes études en sciences sociales (EHESS) v Parizu. Raziskuje predvsem zgodovino znanstvenih in tehnoloških praks, širše pa družbeno in politično zgodovino znanosti.Proti znanosti se sicer ukvarja z zgodovino znanosti, a se osredotoča na analizo delovanja znanosti in tehnike v sodobni družbi. Prvi del obravnava naravo znanstvenih spoznanj, status in rabo dokaza (z analizo dela Hertza in Neela) in eksperimenta (analiza dela Coulumba in Joula) v znanosti. Pokaže, kako je dokaz v posamezni znanstveni disciplini odvisen od stvarnih razmer in ekonomskih potreb, ter z analizo konkretnih zgodovinskih primerov opozori na zahtevnost eksperimentalnega dela in njegovo omejeno neodvisnost od teorije. Drugi del se posveča odnosu družba– ekonomija– znanost, obvladovanju tveganj in demokratični udeležbi pri učinkovanju tehnoznanosti na družbo. Pestre zagovarja pet načel, na katerih naj v javnih razpravah temelji pomen strokovne ekspertize: neodvisnost izvedencev; obvezno oblikovanje različnih mnenj pred konsenzom; metodična organizacija soočanj; vloga kolektivnega učenja; večje število akterjev avtorjev. Tretji del preiskuje razvoj raziskovanja znanstvenih ved (zlasti politične filozofije angleških in francoskih sciences studies) od pripoznanja dejstva, da je znanost družbeno področje, do analize tega, kako v svojem vsakdanjiku osmišljamo lastni svet. Izkaže se, da so znanstvene dejavnosti močno prostorsko in časovno umeščene, torej znanosti ne moremo ločiti od družbe in kulture.

Foto: Ana Kovač Med številnimi vprašanji o bolezni covid-19, ki še nimajo jasnega odgovora, sta tudi, kakšno vlogo imajo otroci pri širjenju te bolezni in ali je cepljenje smiselno ali potrebno celo zanje. Ljubljana, 11. februarja - Po svetu se danes obeležuje mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, katerega namen je doseči polno in enako udeležbo žensk in deklet v znanosti.

Načeloma velja, da večji kot bo del kemijskega vesolja, ki ga bomo preiskali, večja bo verjetnost, da najdemo zdravilo proti koronavirusu. Dva v enem: Rusija razvija enotno cepivo proti novemu koronavirusu in gripi V Rusiji začeli s proizvodnjo drugega cepiva proti novemu koronavirusu V Rusiji razvijajo cepivo proti koronavirusu za živali Cepivo švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in univerze v Oxfordu, ki sta za pogojno dovoljenje za promet s cepivom v EU-ju zaprosila 12. januarja, je v raziskavah izkazalo slabšo učinkovitost od predhodnikov, a je njegova prednost v tem, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih. Cepivo proti covidu-19 je sicer zelo čisto, so nemalokrat povedali strokovnjaki, kar pomeni, da vsebuje minimalno število komponent.

POVEZANE KNJIGE