O nekaterih drugih

O nekaterih drugih - Gorazd Kocijančič | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Gorazd Kocijančič
DIMENZIJA
8,1 MB
IME DATOTEKE
O nekaterih drugih.pdf
ISBN
3259894908142

OPIS

Globoko v sebi skrivamo drugo prepričanje – in tam je skrita »resnica« niča. Naš nič, moj nič, potencialni nič hipostaze – je nič vsega. /.../ Ta anhipostatični nič je skrivna vednost civilizacije, ki je prišla do jasne artikulacije v nihilizmu, s kakršnim smo se srečali na začetku. Zaradi tega niča se ljudje ubijajo – v globini se jim zdi odpošiljanje drugega v nič najhujša kazen in najlepše maščevanje. Zaradi njega ljudje ubijajo sebe. Zaradi njega ljudje obupano zrejo v svet kot izpraznjene maske, izsušene gmote mesa, iz katerih je odtekla kri, še preden so umrli. Zaradi njega ljudje pijejo in se omamljajo, da pozabijo – pozabijo prav na ta nič. Zaradi njega se oklenejo divje transgresivne ljubezni in nore naslade, najsi jo daje kdorkoli ali karkoli – da bi imeli občutek, da so živi, čeprav v globini vedo, da niso več. Da bi njihov ugašajoči plamen zažarel, preden ugasne – a je že ugasnil. Zaradi njega ljudje iznajdevajo skupne zgodbe, od mitov do ideologij, da bi pozabili, kako vse to ni nič, ker nič preži v globini njih samih. Zaradi njih se izgubljajo v predmetnem, v stvareh in premoženju, v projektih in načrtih, kopičijo stvari, proizvajajo, poistovetijo sebe s svojim delom. Zaradi njega se upirajo in zaradi njega pokoravajo. V vsem tem, sredi vsega kraljuje mračni nič. To je njegova igra. Vse to je njegov ples.

Globoko v sebi skrivamo drugo prepričanje - in tam je skrita »resnica« niča. Kategorija: Knjiga Wed, 25 May 2016 09:00:00 +0200 Gorazd Kocijančič se v najnovejši knjigi O nekaterih drugih: štirje eseji­ o preobilju (Beletrina, Ljubljana­ 2016), ki skupaj z Razbitjem ter Erotiko, politiko itd. tvori­ filozofski sistem, osredotoča na štiri pojave: živali, sanje, jezik in nič.

Medobčinski muzej Kamnik Obvestila o zaprtju nekaterih javnih zavodov in drugih ustanov 15.03.2020 . Spoštovani, objavljamo obvestila, ki so nam jih posredovali nekateri javni zavodi in druge ustanove.

POVEZANE KNJIGE