Kar je Sonce za Luno, to je Rusija za nas

Kar je Sonce za Luno, to je Rusija za nas - Drago Bajt | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Drago Bajt
DIMENZIJA
11,50 MB
IME DATOTEKE
Kar je Sonce za Luno, to je Rusija za nas.pdf
ISBN
6495623503822

OPIS

Kar je sonce za luno, to je Rusija za nas. Kaj je socialistični realizem je prva slovenska monografija, ki celovito obravnava fenomen socialističnega realizma. Loteva se tako teoretičnih in idejnih podlag doktrine kot tudi razvoja in zgodovinskega preoblikovanja glavnih elementov socrealizma.Osredotoča se zlasti na literarno področje, kjer je bil socialistični realizem najmočneje razvit, pregledno pa zarisuje tudi socrealistično umetnost v slikarstvu in kiparstvu, arhitekturi, filmu, glasbi, ne le v Sovjetski zvezi, temveč tudi drugod. Drugi del knjige se posveča nastanku in razvoju socialističnega realizma na Slovenskem: prikazuje neposredne spodbude iz Sovjetske zveze po koncu druge svetovne vojne in udejanjanje teh spodbud v posamičnih avtorskih opusih oz. posamičnih delih slovenskih pisateljev. Posebno pozornost posveča tudi avtohtoni slovenski literarni tradiciji, pomembni za vpeljavo doktrine pri nas: proletarski poeziji, socialni prozi in ustvarjanju med NOB.Drago Bajt (1948, Ljubljana) je literarni zgodovinar, prevajalec, esejist in urednik. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in rusistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Med drugim je bil urednik pri Založbi Mladinska knjiga in pri Novi reviji. Za svoj obsežni prevajalski opus je dobil Sovretovo (1979) in Župančičevo nagrado (1985) ter nagrado Prešernovega sklada (1991). Kot esejist je pisal predvsem o moderni ruski literaturi od simbolizma prek zgodovinske avantgarde do postmodernizma, o sodobni slovenski literaturi, o znanstveni fantastiki, pa tudi o prevajalski teoriji in zgodovini. Pripravil je več izborov ruske proze in (so)uredil antologijo slovenske poezije Sončnice poldneva (1993).

Ob zadnji apokalipsi Ragnarök ju bosta ujela, mrki pa so kot nekakšen predogled večne teme. Hindujska astrologija za naravni pojav obtožuje temno bitje, ki si je postreglo z eliksirjem nesmrtnosti, zato ga je bog Višnu obglavil. Ali pa je to za nas razvajanje, ki je nujno potrebno, da svoje življenje ohranjamo v ravnovesju.

Izziv za ZDA je bil vse večji. V okviru hladne vojne se je vse bolj razvnela tudi tekma za vesolje. Medsebojna konkurenca je bila glavni razlog za sovjetski neuspeh v "dirki na Luno".

POVEZANE KNJIGE